Veilige schoolomgeving

schooltoezicht

Het streven naar een veilige schoolomgeving is steevast één van onze prioriteiten. Bij het begin van het nieuwe schooljaar zetten we dit graag in de kijker, door extra controles uit te voeren rond de scholen bij begin en einde schooltijd. We letten hierbij op het gedrag van autobestuurders tegenover fietsers en voetgangers, te snel rijden, het respecteren van de voorrangsregels, het dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van kinderzitjes, correct parkeren, het parkeergedrag bij het uit- of instappen van de kinderen,... Ook fietsers moeten de verkeersregels respecteren en zorgen dat ze met een fiets naar school komen die in orde is, met de nodige verlichting en reflectoren.

“Bij deze controles, waarvan de ouders vooraf via een schrijven werden verwittigd, werden in september en oktober in totaal niet minder dan 112 processen-verbaal opgesteld. Daarnaast werden bovendien er heel wat waarschuwingen gegeven.

Niet alleen de politie maar ook de gemeenschapswachten dragen dagelijks hun steentje bij om gevaarlijke situaties te vermijden en helpen kinderen veilig oversteken.

Uiteraard wordt dit toezicht op veilig verkeer niet beperkt tot de eerste weken van het schooljaar. We willen de risico’s permanent zo beperkt mogelijk houden. Alle basisscholen komen afwisselend aan bod voor deze controle en we trachten ook samen te werken met de scholen zelf. Een veilige verkeersomgeving is immers niet alleen een zaak van de politie. Ook de aandacht en initiatieven van (groot)ouders, kinderen, leerkrachten zijn noodzakelijk.”

Burgemeester Holemans benadrukt nogmaals dat “verkeersveiligheid de verantwoordelijkheid is van iedereen. Niet enkel onze politiemensen moeten inspanningen leveren. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, wordt de schoolomgeving vanzelf een veilige plek voor onze kinderen."

Labels