PZ Zaventem verdiende het label "sportbedrijf"!

Onze politiezone mocht op vrijdag 5 mei uit de handen van een vertegenwoordiger van Sport Vlaanderen het label ‘Sportbedrijf’ in ontvangst nemen. Dit initiatief beloont organisaties die investeren in de gezondheid van hun werknemers door hen voldoende te laten bewegen. We zijn de tweede politiezone van Vlaams-Brabant die dit label binnenhaalt.

foto 1

Zo'n sportlabel krijg je uiteraard niet zomaar. Je moet aan verschillende criteria voldoen. We zijn heel trots dat we een mooie score behaalden en ons nu minstens voor de komende twee jaar 'sportbedrijf' mogen noemen.

Met het nieuwbouwpolitiecommissariaat kregen we er een heuse sportinfrastructuur bij: een fitnessruimte, dojo, ruime kleedkamers en voldoende douches. We hebben eind 2022 deelgenomen aan de 'sport- en beweegscan' van Sport Vlaanderen om zo de sportgegevens van het personeel in kaart te brengen. Hierop voortbouwend werkten we aan een welzijns- en gezondheidsbeleid. Sinds dit jaar mogen alle medewerkers voortaan één uurtje per week sporten tijdens de diensturen. Het doet ons plezier dat heel wat medewerkers hier gebruik van maken. Ook worden tal van initiatieven genomen, zowel vanuit het management als door de medewerkers zelf. Zo organiseerden we onlangs nog een eigen versie van het tv-programma 'de container cup'. Op donderdag voorzien we Zumba les in de dojo. Als er Belgische kampioenschappen voor politiediensten worden georganiseerd, dan promoten we die. Enkele medewerkers gaan nog een stapje verder en vertegenwoordigen onze politiezone in hun blauwe t-shirtje op sportieve evenementen in de buurt, zoals de Warmathon.

Als management steunen we deze initiatieven steevast. We geloven in een gezonde geest in een gezond lichaam. Sport zorgt niet alleen voor meer veerkracht en meer hersencapaciteit, maar dient ook als uitlaatklep (‘ont’ spanning) en zorgt voor een frisse geest. Een gezonde, fitte levensstijl sluit niet enkel aan bij het imago van ons politiekorps, maar is tevens een rechtstreekse investering in het welzijn van de medewerkers. Medewerkers die regelmatig bewegen hebben minder stress, en dat komt dan weer onze politiewerking ten goede. Vooral ook het samen sporten vinden we belangrijk. Het bevordert de groepssfeer enorm.

Welzijn en gezondheid gaat verder dan sporten. Zo werd met het nieuwbouwpolitiecommissariaat ook geïnvesteerd in nieuwe ergonomische bureaus, waardoor de medewerkers nu ook rechtstaand aan de computer kunnen werken.

Ook duurzaam woon-werkverkeer dragen we hoog in het vaandel. Heel wat medewerkers komen met de fiets werken. Dit juichen we toe. Naast een fietsvergoeding, zorgen we ervoor dat ze hun stalen ros veilig kunnen stallen op onze afgesloten parking.

Labels