Diefstal op bouwwerven

Diefstal op bouwwerven is een veel voorkomend fenomeen, dat jaarlijks tot grote verliezen leidt. Op de website van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken worden een aantal maatregelen voorgesteld.

Die maatregelen werden geordend aan de hand van het OBER-principe. De O, B en E (organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen) kun je op de website terugvinden; nu gaan we dieper in op de R van dit letterwoord. Die 'R' staat voor 'registreren, merken en melden'. Verder geven we meer informatie over het belastingvoordeel waarvan u kunt genieten.

Registratie Maak een inventaris van uw kostbaar materieel, noteer het serienummer en de unieke kenmerken. Identificeer en registreer uw voertuigen en machinepark, maak ook een foto van al het materieel afzonderlijk. Een registratieformulier hiervoor vindt u op de website van besafe.be (zie referentie). Vul dit zorgvuldig in; hierdoor vergroot u de kans dat uw gestolen materieel teruggevonden wordt. Het formulier kan eveneens helpen om een correcte aangifte te doen.

Merken

Het materieel kan bovendien worden gemerkt, dit maakt het minder interessant om te stelen. Kleef op elk betrokken stuk materieel het bericht 'geregistreerd en gefotografeerd materieel', dit werkt afschrikkend en ontradend. Er bestaan verschillende methodes om voorwerpen te merken, zoals met microdots die enkel gelezen kunnen worden met een ultraviolet licht.

Melden

Vraag ten slotte aan de lokale politie om de bouwplaats in te plannen in het patrouilleschema. Geef de politie eveneens informatie over periodes waarin er meer risico's zijn op diefstal, bijvoorbeeld periodes waarin er veel diefstalgevoelig materieel voorhanden is of wanneer er enkele dagen niet gewerkt wordt. Indien er toch iets gestolen wordt, geef dan de diefstal altijd en zo snel mogelijk aan bij de politie. Hiervoor geeft u best een zo goed en gedetailleerd mogelijke omschrijving van het materiaal.

Melden houdt meer in dan enkel aangifte doen. Ook wanneer er onregelmatigheden of verdachte gedragingen worden vastgesteld, kan een melding zinvol zijn.

Belastingvoordeel Aangezien de bestrijding van diefstal en inbraak een belangrijke prioriteit vormt in het nationale veiligheidsbeleid, heeft men voor zelfstandige ondernemers een belastingvoordeel voorzien bij de aanschaf van inbraakvertragende materialen. U kunt op twee manieren een financieel voordeel ontvangen.

Enerzijds is er de investeringsaftrek: naast de gewone afschrijving geniet u dan van een bijkomende aftrek van 20,5%. Deze aftrek wordt verrekend op de winst van het jaar waarin u deze goederen hebt aangekocht, op voorwaarde dat u (de aannemer) een verklaring over de kwaliteit aflegt. Hiervoor komen verschillende materialen in aanmerking, zoals specifiek inbraakwerende afrastering van bouwwerven, sloten en andere beveiligingssystemen van materieel op een bouwwerf.

Anderzijds is er ook een aftrek van de beroepskosten voorzien: deze hebben betrekking op het leveren van bepaalde diensten inzake beveiliging. Beroepskosten inzake beveiliging zijn aftrekbaar tot 120% in plaats van 100%. Deze aftrek geldt voor het jaar waarin de kosten zijn gemaakt. Een dienst waarvoor een bouwwerf in aanmerking kan komen, is bijvoorbeeld bewaking door een gespecialiseerde firma.

U kunt ten slotte ook een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur van de gemeente of politiezone, om samen te zoeken naar een optimale beveiliging van uw bouwwerf.

An Pues Diefstalpreventieadviseur

Zie ook: Diefstal op bouwwerven: hoe kunt u uw werf beschermen?

Verder lezen: http://besafe.be/