octopusKinderen behoren tot de meest kwetsbare weggebruikers. Hun impulsiviteit, hun kleine gestalte en het feit dat ze snel zijn afgeleid, zijn alvast belangrijke risicofactoren ... maar het zijn niet de enige. Ouders en automobilisten moeten er zich ook van bewust zijn dat een kind de gevaren in het verkeer niet op dezelfde manier ervaart als een volwassene.

Uit studies blijkt dat een kind zich pas vanaf de leeftijd van ongeveer 8 jaar bewust wordt van de risico’s op ongevallen. Maar het is pas vanaf 10 à 11 jaar dat een kind de noodzaak van preventie zal inzien en onveilige verkeerssituaties zal kunnen inschatten.

Kinderen begeleiden tot de leeftijd van 8 jaar

Er wordt aanbevolen om kinderen onder de 8 jaar niet alleen op straat te laten gaan. Daar zijn verschillende redenen voor:


• De behoefte om te spelen, te lopen, een vriendje te plagen ... overheerst bij kinderen, ongeacht of ze zich nu op straat bevinden of op de speelplaats.


• Jonge kinderen besteden slechts aan één ding tegelijk aandacht. Ze zullen bijvoorbeeld de straat oversteken om een bal te gaan halen, zonder rekening te houden met het verkeer.


• Wat zich vlak voor hen afspeelt krijgt alle aandacht, maar zij merken nauwelijks op wat er daarnaast gebeurt.


• Kinderen maken geen onderscheid tussen zien en gezien worden. Wanneer zij een auto zien aankomen, denken ze dat de bestuurder van die auto hen ook heeft gezien.


• Kinderen van 7 à 8 jaar zijn nog niet in staat om afstanden en bewegingen van voertuigen even goed in te schatten als volwassenen.


• Vóór de leeftijd van 8 jaar is het voor kinderen moeilijker om geluiden te identificeren en te lokaliseren. Zij zullen dus niet noodzakelijk in de juiste richting kijken als ze het geluid van een auto of een bromfiets horen. Bovendien zullen ze niet onmiddellijk het verband leggen tussen het geluid van een voertuig en het feit dat dit in beweging is.

Christian Arnould en Werner Van Cant

Ook in 2014 zal de lokale politie BRT aan haar burgers afwezigheidstoezicht (vakantietoezicht) aanbieden. Dit niet enkel tijdens de verlofperiode, maar ook indien u om de een of andere reden voor een langere tijd afwezig bent (b.v. een ziekenhuisopname).

Zowel overdag als 's nachts zullen onze patrouilles een oogje in het zeil houden.

Deze dienst kan aangevraagd worden door het formulier afwezigheidstoezicht in te vullen en het ons te bezorgen minstens veertien dagen voor de vertrekdatum.

Het afwezigheidstoezicht kan ook aangevraagd worden via de website police-on-web (zie homepagina rechtsboven), maar dan moet je beschikken over een burgertoken of een elektronische identiteitskaartlezer.

gemachtigd opzichterGezocht: gemachtigde opzichters!

De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant kondigt de dertiende wervingscampagne gemachtigde opzichter aan.
Wie kan gemachtigd opzichter worden?

Al wie minstens 18 jaar oud is: ouders, grootouders, leerkrachten, gepensioneerden, ... kortom iedereen die over wat vrije tijd beschikt en zich vrijwillig wil inzetten voor de gemeenschap. Na een theoretische en praktische opleiding wordt de betrokkene door de burgemeester gemachtigd om kinderen, scholieren, gehandicapten of bejaarden in groep te laten oversteken. Een gemachtigd opzichter is herkenbaar aan de driekleuren armband die de naam van de gemeente draagt en aan het stopbordje op steel.

Gemachtigde opzichters verhogen de verkeersveiligheid in de buurt van de school. Een gemachtigde opzichter is een onmisbare schakel in het verkeersveiligheidsbeleid van de gemeente. Dus als ook u wilt bijdragen tot meer veiligheid in het verkeer en als u de vorige campagnes heeft gemist, dan kunt u deelnemen aan een van de nieuwe geplande theoretische opleidingen en gemachtigd opzichter worden! Door uw bijdrage krijgen vele jonge fietsers en voetgangers een kans om weer veilig en zelfstandig naar school te gaan.

De provincie zorgt gratis voor uw theoretische opleiding en uw uitrusting (hesje, stopbord en driekleuren armband). De praktische opleidingen worden georganiseerd in samenwerking met de lokale politie.

Theoretische opleidingen:

Datum

Uur

Locatie

14-10-2014

09:00   – 12:00 uur

Pivo, lokaal 95.1,

                           Poverstraat 75 te   1731 Asse

15-10-2014

09:00   – 12:00 uur

Pivo, lokaal 69.1,

Poverstraat 75 te   1731 Asse

15-10-2014

13:00   – 16:00 uur

Pivo, lokaal 69.1,

Poverstraat 75 te   1731 Asse

14-10-2014

09:00   – 12:00 uur

Stad Diest, Preventiedienst Peptonzaal, Koning Albertstraat   18 te 3290 Diest

14-10-2014

13:00   – 16:00 uur

Stad Diest, Preventiedienst Peptonzaal, Koning Albertstraat   18 te 3290 Diest

21-10-2014

09:00   - 12.00 uur

Stad Diest, Preventiedienst Peptonzaal, Koning Albertstraat   18 te 3290 Diest

16-10-2014

19:00   – 22:00 uur

Provinciehuis, zalen 2 + 3, Provincieplein 1 te 3010 Leuven

20-10-2014

19:00   – 22:00 uur

Provinciehuis, zalen 2 + 3, Provincieplein 1 te 3010 Leuven

21-10-2014

19:00   – 22:00 uur

Rotselaar, De Mena, zaal niveau 3, Provinciebaan 2 te   3110 Rotselaar

22-10-2014

09:00   – 12:00 uur

Stad Tienen, Stadhuis, vergadering 2de   verdieping, Grote Markt 27 te 3300   Tienen

23-10-2014

09:00   – 12:00 uur

Stad Tienen, Stadhuis, vergadering 2de   verdieping, Grote Markt 27 te 3300   Tienen

Vooraf digitaal inschrijven voor één van de bovenstaande sessies is verplicht. Wees er snel bij want per sessie worden maximaal dertig kandidaten toegelaten.

Inschrijven?

Bezorg uw naam, voornaam, adres, geboortedatum, geboorteplaats, telefoonnummer en e-mail aan

Provincie Vlaams-Brabant

Dienst Pivo-Politieschool

Poverstraat 78

1731 Asse

tel. 02-454 85 76 of 02-456 89 42

e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Alle informatie over deze wervingscampagne kunt u ook terugvinden op onze website www.vlaamsbrabant.be

 

 

 

 

 

 

Geniet op een terras van de eerste zonnestralen,

maar laat de gauwdief zelf zijn rekening betalen!

De lente hangt in de lucht en dan trekken we er met zijn allen op uit. We ontspannen bij een hapje of een drankje maar we worden nonchalant! Portefeuilles en gsm’s verdwijnen achteloos in een broekzak, handtassen hangen vaak aan de rugleuning van de stoel zonder dat we er zicht op hebben. Nochtans zijn handtassen het doelwit bij uitstek van gauwdieven. Zorg er steeds voor dat jouw (hand)tas binnen oog- en handbereik blijft.

Met een tashanger heb je een wapen tegen gauwdieven.

De tashanger is eenvoudig in gebruik: je legt de cirkel met de antislipzijde op de tafel met de cartoon zichtbaar naar boven. Daarna kan je jouw tas aan de haak onder de tafel hangen. Deze hangt nu netjes binnen handbereik en is minder grijpbaar voor dieven. Ook je aktetas, winkeltas of rugzak kan je aan deze haak hangen. Zorg er wel voor dat je de haak niet overbelast (max. 4kg)!

Word je toch bestolen? Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie!

De provincie Vlaams-Brabant heeft een stappenplan uitgewerkt om je een handje te helpen. Op de informatiekaart

Help, alles weg! staat beschreven welke stappen je moet ondernemen om de belangrijkste documenten te blokkeren of opnieuw aan te vragen. De informatiekaart is te verkrijgen in uw gemeentehuis of politiekantoor. Ook de tashanger kan je aanvragen bij de lokale politie of preventiedienst.

Meer informatie: www.vlaamsbrabant.be/gauwdiefstal

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 016/26 78 01

microsoftBelgië wordt geteisterd door oplichters die zich telefonisch uitgeven voor Microsoft-medewerkers. De politie en Microsoft waarschuwen computergebruikers nu voorzichtig te zijn met hun persoonlijke gegevens. Wie al slachtoffer werd van de oplichting kan klacht indienen bij de lokale politie.

"De oplichters bellen hun slachtoffer op met de smoes dat er problemen zijn met hun computer". "Ze proberen vertrouwelijke gegevens te ontfutselen en vragen te surfen naar een bepaalde website. Nadat de gedupeerde de bewuste website heeft bezocht, kunnen de oplichters van op afstand zichzelf toegang geven tot de computer van het slachtoffer."

De oplichters installeren kwaadaardige software op de computer waarmee ze ook op een later tijdstip nog toegang hebben. Ze vragen ook om hen te betalen voor "bewezen diensten" en blokkeren zelfs de computer als de gebruiker weigert te betalen. Zowel Microsoft als de politie vragen de burgers met aandrang niet in te gaan op deze telefoontjes. 


Mensen die al het slachtoffer werden van de oplichters wordt aangeraden hun computer los te koppelen van het internet en een virusscan uit te voeren. Slachtoffers kunnen bij de lokale politie ook klacht neerleggen voor hacking en sabotage.