alcoholcontroleDonderdag 18 december 2014 hebben onze verkeersmedewerkers in de namiddag een controleactie gehouden op snelheid en alcohol in het verkeer. Ze controleerden in totaal 659 voertuigen op snelheid en aan 31 bestuurders werd gevraagd om een alcotest af te leggen. Eén bestuurder had te diep in het glas gekeken en moest zijn voertuig achter laten. Tegen 18 bestuurders werd een proces verbaal voor snelheid opgesteld.

ikziejegraagTussen woensdag 3 december en donderdag 11 december hebben onze medewerkers deelgenomen aan de actie "Ik zie je graag". Het is de bedoeling om meer aandacht te schenken aan het gebruik van de lichten bij fietsers. Nog te veel fietsers fietsen met een gebrekkige verlichting.

We controleerden op die enkele dagen maar liefst 532 bestuurders. 57 daarvan waren niet in orde.

Gelukkig stelde de provincie Vlaams Brabant kleine witte en rode lampjes ter beschikking zodat men toch verder kon rijden. We vroegen dan ook om deze terug binnen te brengen nadat de verlichting in orde gezet werd, hetgeen in de meeste gevallen ook gebeurde.

 

fietsenHet is winter. U wilt wel graag de fiets nemen, maar het is koud en donker of het sneeuwt? Laat u niet tegenhouden, want met een paar voorzorgsmaatregelen lukt het best. Zorg voor gepaste kleding, bereid uw tweewieler voor, pas uw rijgedrag en uw route aan de weersomstandigheden aan ... en u bent vertrokken.
Aangepaste uitrusting
Draag een warme broek en een jas met kap (die uw zicht niet belemmert) van waterdicht maar ademend materiaal. Vergeet zeker uw handschoenen niet en draag indien nodig een muts en speciale overschoenen om uw handen, hoofd, oren en voeten te beschermen tegen regen of sneeuw en wind.
Controleer nog eens goed de verlichting van uw fiets; de dagen zijn immers kort, dus de kans is groot dat u in het donker moet rijden. Neem de uitrusting die u op dat moment niet draagt mee in een waterdichte zak, zodat u uw kleding onderweg eventueel kunt aanpassen aan de weersomstandigheden.
Op gladde wegen of door de sneeuw
Om veilig in de sneeuw te fietsen kunt u kiezen voor standaard mountainbikebanden of winterbanden. U kunt ook uw gewone banden iets minder hard oppompen zodat het raakvlak wat groter is. In gebieden waar vaak en veel sneeuw valt bieden spijkerbanden uitkomst.
Stal uw fiets niet op een vochtige plaats; er kan dan water in de remkabels binnensijpelen en bevriezen.
Als de weg bedekt is met sneeuw, rijd dan zoveel mogelijk in de verse sneeuw en vermijd ijsplekken (bv. in bandensporen). Pas uw snelheid aan, let extra op in bochten en rem voorzichtig om slippen te voorkomen.
Vergeet niet uw fiets regelmatig schoon te maken met water. Droog de fietsketting en vet hem opnieuw in. Sneeuw en vooral strooizout zijn immers erg schadelijk voor de onderdelen van uw fiets.
Maak na de winter een afspraak met uw fietsenmaker voor een algemeen onderhoud van uw fiets.

Fanny VANOBBERGHEN

Verder lezen: http://www.provelo.org

motardIn de winterperiode is het door mist, gladde wegen, de laaghangende zon die u verblindt vaak gevaarlijker op de weg. Zeker als motorrijder moet u dan extra opletten. Bovendien moet u zorgen voor aangepaste kleding (jas, schoenen, handschoenen e.d.).
Motorrijden – in alle veiligheid!
• Rij defensief: laat u niet verrassen, anticipeer op gevaarlijke situaties en houd voldoende afstand tot het voertuig dat voor u rijdt.
• Zorg voor een goed zicht op de weg: houd het vizier van uw helm goed schoon, wees extra voorzichtig bij zware regenval en laat u niet verblinden door de lichten van uw tegenliggers.
• Laat u zien: neem een duidelijke plaats in op de weg, doe altijd uw lichten aan en draag kleding met reflecterende stroken.
• Respecteer de wegcode: gebruik uw richtingaanwijzers, houd u aan de voorrangsregels, rijd niet te snel en slalom niet tussen de auto’s door ... Als motorrijder mag u wel in een file aan lage snelheid tussen de rijen auto’s doorrijden als die traag rijden of stilstaan.
• Pas uw snelheid aan de omstandigheden aan: zo kunt u steeds de controle over uw voertuig behouden, met name in bochten, op gladde wegen, bij onverwachte manoeuvres ...

Verder lezen: http://www.secunews.be

Vanaf heden wordt aan de burger gevraagd wanneer hij een diefstalpreventieadvies voor zijn woning wil aanvragen of wanneer hij een vraag heeft voor de diefstalpreventieadviseurs, hij dit doet via een elektronisch loket van de FOD binnenlandse zaken, directie lokale integrale veiligheid (SLIV).

Via deze link http://www.diefstalpreventieadviseur.be zal de politiezone uw vraag of aanvraag toegestuurd krijgen en zal de preventieadviseur uw vraag beantwoorden of zal hij met de aanvrager contact opnemen.

Volg eenvoudig de stappen zoals aangegeven op het scherm.