Persbericht 1 januari 2024

De politiezone Demerdal-DSZ zette tijdens de nacht van 31 december’23 op 1 januari ’24 extra politieploegen in om de overgang van oud op nieuw voor iedereen veilig te laten verlopen.

Vuurwerk

Ondanks de waarschuwingen van experten van de gevaarlijke weersomstandigheden, alsook het effectieve verbod in beide steden voor het afsteken van vuurwerk kreeg onze politiezone tussen 21:00 uur en 06:00 uur in totaal 20 meldingen binnen inzake het afsteken van vuurwerk.

Naast deze meldingen stelden onze politieploegen op het terrein vanop afstand nog meerdere inbreuken vast. Toch blijft het vaak moeilijk om hierbij de juiste locatie te bepalen.

In totaal werden er 4 processen-verbaal opgesteld lastens personen die op heterdaad betrapt werden bij het afsteken van vuurwerk. Daarnaast waren er nog enkele tussenkomsten waarbij personen het op een lopen zetten bij het zien van de politie. Hierdoor werd er nog een aanzienlijke hoeveelheid van divers, nog niet ontstoken vuurwerk in beslag genomen.

Opvallend was wel dat er doorheen de dag reeds op diverse locaties in Scherpenheuvel-Zichem en Diest 10 meldingen waren in verband met het afsteken van vuurwerk.

‘aftellen’ op de Grote Markt te Diest

Het evenement om samen af te tellen naar het nieuwe jaar op de Grote Markt te Diest trok veel kijklustigen. Om alles veilig en vlot te laten verlopen werd dan ook beslist om deze locatie tijdelijk verkeersvrij te maken.

Dit gezellig samenzijn werd wat ontsiert doordat onbekenden rondom de Grote Markt vuurwerk liet ontploffen. Door de aanwezigheid van verschillende politieploegen kon er tevens snel tussengekomen worden wanneer er in het aanwezige publiek wat duw- en trekwerk ontstond, waardoor de gemoederen snel bedaard werden. Gelukkig bleef dit alles beperkt zodat iedereen kon genieten van een leuke avond.

Vechtpartij

Omstreeks 01u werden onze ploegen gebeld naar aanleiding van een vechtpartij in een horecazaak in het centrum van Scherpenheuvel. Hierbij diende 1 persoon ter verzorging naar het ziekenhuis te Diest te worden afgevoerd. Een verdachte van de vechtpartij, die tevens openbaar dronken was en zich agressief gedroeg ten aanzien van de politie werd ter plaatse aangehouden.

Omstreeks 02u15 kwam er eveneens een oproep binnen voor een vechtpartij in een horecazaak in het centrum van Diest. Hierbij zou 1 persoon een slag in het aangezicht hebben gekregen binnen in de zaak.

Dronkenschap

Tijdens de nacht werden twee personen aangehouden voor openbare dronkenschap. Zij mochten hun roes uitslapen in de cel.

Geluidsoverlast

In de vroege uurtjes kwamen er 3 meldingen binnen inzake geluidsoverlast. Op 1 locatie werd er duidelijk waarneembare overlast vastgesteld. Hiervoor werd er een proces-verbaal opgesteld.

BOB actie op 1 januari ‘24

De politiezone Demerdal-DSZ zet ook in 2024 de strijd verder voor verkeersveiligheid. Gezien er traditioneel nog vaak alcohol genuttigd wordt op de eerste dag van het jaar zullen er extra verkeerscontroles plaatsvinden.

 

Ik dank jullie allemaal voor de vlotte samenwerking in 2023 en hoop deze op eenzelfde wijze te mogen verderzetten in 2024. Ook persoonlijk wens ik jullie het allerbeste toe in 2024!

Jan Konings