Gerichte controles in de stadsparken te Diest werpen hun vruchten af.

Deze maand registreerden we al minstens vier tussenkomsten in het centrum van Diest waarbij lokale drugsdealers tegen de lamp liepen. Deze tussenkomsten waren het resultaat van initiatieven van leden van de interventiedienst op basis van inlichtingen die voortdurend verwerkt worden tot bruikbare informatie.

De noodzakelijk informatie wordt aangeleverd door alerte burgers, maar ook door eigen waarnemingen tijdens de patrouilles, de talrijke verkeerscontroles en op basis van de vele drugsonderzoeken die gevoerd worden door de lokale recherche. Zo hebben de leden van de interventieploegen een goed beeld van de personen die zich met de lokale handel bezig houden. Bovendien hebben de leden van onze interventie een heel goede kennis van de lokale plaatsgesteldheid. Dit is een noodzakelijke voorwaarde om te kunnen voorkomen dat de verdachten aan een controle ontsnappen.

Deze controles zijn des te opmerkelijker omdat het geen opgelegde controles zijn maar ontspruiten uit het plichtsbewustzijn, de actiebereidheid en de zin voor initiatief van een belangrijke groep medewerkers. Medewerkers die niet veel meer nodig hebben dan enkele algemene krachtlijnen om hun individuele handelen op af te stemmen. Zij zoeken / creëren zelf de ruimte tussen de afhandeling van de interventies door om preventieve controles uit te voeren. Ook al hebben die controles dikwijls tot gevolg dat ze hun dienst niet op het voorziene uur kunnen beëindigen.

Hieronder geven we vier voorbeelden van recente controles:

  • Op woensdag - 10/05/2017 omstreeks 15:30uur voerde een interventieploeg een patrouille uit in het Jan Heylenpark te Diest. Toen twee jonge mannen zich verdacht gedroegen gingen onze medewerkers over tot de controle. Het betroffen twee 22-jarigen, één woonachtig te Scherpenheuvel-Zichem en de ander te Tielt-Winge. Tijdens de controle zette één van hen het plots op een lopen. Na een korte zoektocht, met bijstand van een tweede interventieploeg, werd hij aangetroffen tussen de struiken op de stadswallen. Beide mannen werden van hun vrijheid beroofd en overgebracht naar het politiehuis. Een bijkomend onderzoek van de onmiddellijke omgeving leidde tot het aantreffen van drugs die het vermoeden van dealen onderbouwden. Tijdens de huiszoekingen die daarop volgden werd nog bezwarend materiaal aangetroffen.
  • Op woensdagnamiddag 17/05/2017 controleerden zes inspecteurs verschillende hangplaatsen, waaronder de stadsparken. Omstreeks 15:30uur troffen ze in het Jan Heylenpark te Diest een achttal jongeren aan. Een van hen reageerde daarbij vrij nerveus, waardoor er werd overgegaan tot een grondige controle. De 22-jarige man uit Diest was in het bezit van een aanzienlijke hoeveelheid cannabis. Daarop werd er een huiszoeking uitgevoerd op zijn adres.
  • Tijdens een controle op maandag 22/05/2017 omstreeks 15:00uur in het park Cerckel te Diest probeerde een jonge man te ontkomen. De 18-jarige uit Diest, was in het bezit van een hoeveelheid cannabis verdeeld in gebruikers dosissen en een redelijke hoeveelheid geld. Hij werd overgebracht naar het politiekantoor voor verder onderzoek.
  • Op dinsdag 23/05/2017 omstreeks 13:00uur werden twee jonge mannen gearresteerd op het St.-Jansplein te Diest nadat ze in het bezit bevonden werden van een dealers-hoeveelheid drugs. Het betrof een man van 33 jaar uit Scherpenheuvel-Zichem en een 21-jarige uit Halen.