Gezin met vijf kinderen moet voertuig achterlaten na bezoek aan Halve Maan te Diest.

Een routine controle, nadat vastgesteld werd dat verschillende personen op een niet-reglementaire en vooral onveilige wijze plaats genomen hadden in een voertuig, kende een tumultueus verloop. Een gezin uit de buurt van Geldenaken moest hun voertuig te Diest achterlaten en met de trein huiswaarts keren.

Inwoners van het Demerdal (Diest en Scherpenheuvel-Zichem) weten het reeds langer: op elk moment van de dag kan je je aan een politiecontrole verwachten. Dat dergelijke tussenkomsten niet altijd evident zijn en even vlot afgehandeld worden bewees deze interventie.

Een 39-jarige man en een 39-jarige vrouw, samen met vijf kinderen van respectievelijk 16, 9, 8, 7 en 6 jaar, hadden hun dag vermoedelijk heel anders voorgesteld toen ze in Ramillies vertrokken voor een dagje op het zonnige strand van de Halve Maan te Diest.

Op dinsdag 23 augustus '16 omstreeks 18u30 werd op de Commissaris Neyskenslaan te Diest een personenwagen opgemerkt met op de passagierszetel een vrouw met twee kinderen op de schoot. Dit was de aanleiding om tot controle over te gaan. Even later werd bijkomend vastgesteld dat er achteraan in het voertuig drie kinderen zaten. Niemand was drager van een veiligheidsgordel.

Het voertuig werd uit het verkeer gehaald op de Karel Alenlaan te Diest. Bij de controle werd vastgesteld dat de bestuurder niet in het bezit is van een rijbewijs. Het voertuig is eigendom van de vrouw op de passagierszetel en haar partner was aan het leren rijden (zonder voorlopig rijbewijs).

Wanneer de man en de vrouw kennis kregen, dat in opdracht van de Procureur des Konings, het voertuig uit het verkeer gehaald en geïmmobiliseerd wordt, gaven zij te kennen dat zij dit niet zouden toelaten en zich verzetten. Hierop ontstond getrek en geduw tussen de politie-inspecteurs en de man en de vrouw. Dit ging gepaard met allerlei verwijten en beledigingen ten aanzien van de politie. Wanneer de 16-jarige jongen zich ook mengde in het gebeuren moest hij met enige dwang weggeleid worden. Op het moment dat de situatie escaleerde kregen de politieinspecteurs bijstand van een collega die in de onmiddellijke buurt woont. Samen slaagden ze er in om de 16-jarige onder controle te krijgen.

Een buurmeisje ontfermde zich over de kleinste kinderen. Ondertussen kwamen er drie extra politieploegen in bijstand. Samen slaagden ze er in om de gemoederen te kalmeren en werd het mogelijk om iedereen naar het politiehuis over te brengen.

De nodige processen-verbaal werden opgesteld en het gezin werd naar het station te Diest gebracht voor een veilige terugreis. Het voertuig werd voor onbepaalde tijd in beslag genomen.