Veel controles leiden niet enkel tot intrekking van een rijbewijs

De medewerkers van de PZ Demerdal-DSZ controleren dagelijks tientallen bestuurders in het verkeer. Deze controles dienen meerdere doelen: verkeersveiligheid, diefstalpreventie en aanpakken van de drugsproblematiek.

Deze controles zijn gericht op inbreuken die de verkeersveiligheid in het gedrang brengen : snelheid, rijden onder invloed, gordeldracht, GSM gebruik, onverantwoord rijgedrag, maar ook verzekering en technische controle.

Wij zijn ervan overtuigd dat veelvuldige controles en "actief blauw op straat" een preventief effect hebben: een grote pakkans zal mensen er meer van weerhouden om zich onverantwoordelijk te gedragen.



Wat soms begint als een eenvoudige verkeerscontrole, kan leiden tot de vaststelling van andere misdrijven. Zo ook de voorbije dagen:

  • Op 25 juli '15 omstreeks 4u30 controleerde de interventieploeg een voertuig op de Basilieklaan te Scherpenheuvel. De bestuurder, een 46-jarige man uit Diepenbeek, bleek onder invloed van drugs. In het voertuig werd een hoeveelheid drugs aangetroffen die liet vermoeden dat ze niet voor eigen gebruik was. De collega's van de lokale recherche werden opgeroepen en met het verdere onderzoek belast. De politiezone HAZODI deed een huiszoeking. Het resultaat hiervan was voldoende bezwarend om de man voor de onderzoeksrechter te brengen.
  • Op 28 juli '15 omstreeks 18u45 werd bij een controle door de interventieploeg een voertuig tegengehouden langs Citadellaan te Diest. De bestuurder, een 25-jarige verblijvende te Diest, legde een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd ingetrokken. Verder bleken de bestuurder en de twee passagiers van het voertuig in bezit van een aanzienlijke hoeveelheid drugs. De collega's van de recherche voerden een huiszoeking uit en de drie verdachten werden verhoord, na consultatie van een advocaat, met bijstand van een tolk.