Overrompeling Provinciaal Domein De Halve Maan

Deze schitterende zomer leidde vanaf dinsdag 30 juni '15 tot een verhoogde inzet van politie-inspecteurs met het oog op het handhaven van de orde op en rond het provinciaal domein te Diest. Toch zal het opnieuw een uitzonderlijk gebeuren van zaterdag 4 juli '15 zijn dat het algemeen beeld bepaalt. Hierbij werd één bewaker gewond. Er is ook een positieve kant aan het verhaal, met dank aan die enkelingen die het aandurfden om een bijdrage te leveren om de massa te bedaren.

Vanaf dinsdag 30 juni '15 werd elke beschikbare medewerker georiënteerd op het komen en gaan van de bezoekers van De Halve Maan. Onze opdracht bestaat er onder andere in om de overlast op de openbare weg te beperken.

Elke dag kregen vier medewerkers heel concrete controleopdrachten in de onmiddellijke buurt van het domein. Talrijke identiteitscontroles, grondige controle van voertuigen, bijstand aan de inspecteurs van de Lijn en toezicht in de omgeving van het station zorgde voor een ontradend effect op het domein. De inspecteurs van de Lijn stelden tientallen bekeuringen op voor zwart-rijders. Zij waardeerden onze steun, want ook zij zijn niet zelden het voorwerp van agressie.

Niettegenstaande de talrijke bezoekers (5.000 per dag) bleven de interventies op het domein voor onze diensten beperkt (o.a. de vaststelling van een zeldzame diefstal). De bewakers slaagden er in om het gebeuren onder controle te houden.

Zaterdag 4 juli '15 kende echter een ander verloop (8.500 bezoekers). Als gevolg van het oplopend aantal bezoekers beslisten we om zeven extra medewerkers in te zetten. Die voormiddag werden we onder andere al snel geconfronteerd met één grote chaos aan de kassa; wachtrijen van 2u30 onder een brandende zon.

De bezoekers waren massaal en heel vroeg afgezakt naar Diest. Ze stonden reeds voor 9u aan de poort aan te schuiven. Op ons aangeven werden er maatregelen genomen om water te verstrekken en de rij wachtenden te kanaliseren. We leverden ook bijstand bij de evacuatie van een bezoeker om medische redenen.

Omstreeks 17u30 was er in die massa dan ook heel weinig nodig om de situatie te laten ontploffen. Nadat een redder enkele bezoekers aanmaande om voorzichtig te zijn en geen andere mensen in gevaar te brengen in het zwembad, werd een collega bewaker het voorwerp van agressie. Hij werd hierbij gewond in het aangezicht. Dit was voldoende om een dreigende en aanzwellende massa tegenover de verzamelde wachters, privébewakers en twee van onze medewerkers te plaatsen. Pas nadat onze collega's besloten om de confrontatie niet aan te gaan, deinde de massa uit en kwam de rust terug. De situatie is dan ook niet verder geëscaleerd. Een confrontatie had geen zin niettegenstaande wij op heel korte tijd een relatief grote politiemacht ter plaatse brachten. Met dank aan de collega's van de aangrenzende politiezones en de spoorwegpolitie. Lastens de agressor wordt een proces-verbaal opgesteld.

In dit gebeuren past een expliciete waardering voor die enkelingen die het als bezoeker aandurfden om tegen de massa in te gaan en hen op te roepen tot kalmte. De individuen die hun agressie richtten op de bewakers, voelden zich gesteund door de massa die hen omringde en gewild of ongewild aanmoedigde. De impact van de enkelingen die op een beheerste manier tegen de massa in gaan is niet te onderschatten.

Ook vandaag 5 juli '15 hadden we ons voorzien op een grote toevloed van bezoekers en extra medewerkers voorzien. De 1.200 bezoekers die omstreeks 14u geregistreerd werden, zullen ons vermoedelijk vandaag niet weerhouden van extra veiligheidstoezicht op de rest van het grondgebied van Diest en Scherpenheuvel-Zichem.