Jeugdclub Boemelke voor een maand gesloten

Persbericht van burgemeester M. Claes d.d. 26/03/15

Gisterenavond (25/03/15) werden de voorzitter en de secretaris van Jeugdclub Boemelke gehoord door Burgemeester Manu Claes. Deze hoorzitting kadert in de procedure die een burgemeester, als verantwoordelijke voor de openbare orde, moet volgen als hij maatregelen dient te nemen om de overlast met betrekking tot een publieke inrichting te beperken.

Tijdens deze hoorzitting deelde de burgemeester aan de verantwoordelijken van de jeugdclub mee dat hij zich genoodzaakt ziet om de jeugdclub, gevestigd in het centrum van Scherpenheuvel, voor de duur van één maand te sluiten. Die maand moet door het bestuur van de jeugdclub benut worden om een plan uit te werken, dat door het stadsbestuur moet goedgekeurd worden, waarbij ze zelf maatregelen inbouwen om de overlast voor de buurt drastisch te beperken. De jeugdclub kan, op basis van dat goedgekeurd plan, ten vroegste op 1 mei opnieuw de deuren openen.

Aan deze maatregel gingen verschillende gesprekken en beloftes vooraf. Zo was er op 2 december 2014 een buurtvergadering in de jeugdclub waarbij het vernieuwde bestuur zich verontschuldigde voor de overlast die de voorbije maanden veroorzaakt werd. Zij engageerden zich tot een nauwgezette opvolging van het gebeuren in en rond de jeugdclub.

In de eerste maanden van 2015 waren toch al opnieuw enkele politietussenkomsten noodzakelijk om de bezoekers tot de orde te roepen. Vorige zaterdag in de vroege uurtjes raakte een verantwoordelijke van de jeugdclub zelf betrokken in een dispuut met een buurtbewoner. Dit was de spreekwoordelijke druppel die duidelijk maakt dat het zo niet verder kan en dat de verantwoordelijken van de jeugdclub soms zelf rechtstreeks betrokken partij zijn bij de overlast.

Tijdens de hoorzitting door de burgemeester, verontschuldigden de bestuursleden van de jeugdclub zich voor de feiten van zaterdagochtend. Zij verzetten zich niet tegen de maatregel die voorgesteld wordt door de burgemeester. Zij zullen met de goedkeuring van de burgemeester de opgelegde sluitingsperiode gebruiken om met de bestuursleden opknapwerken uit te voeren in het clubhuis, dit tussen 9u en 20u.

De sluiting gedurende één maand moet voldoende zijn om de buurt opnieuw enige rust te bieden. Dit zal hopelijk de inleiding zijn op een vernieuwde jeugdwerking die niet noodzakelijk gelijkgesteld wordt met een verstoring van de openbare orde.