De PZ Demerdal-DSZ controleert op rijden onder invloed van drugs

Met betrekking tot de verkeersveiligheid leveren wij in 2014 een grote bijdrage door relatief veel bestuurders, die onder invloed zijn van drugs en/of alcohol, uit het verkeer te halen.

We maken gebruik van ademtests en ademanalyses om vast te stellen of iemand onder invloed is van alcohol. Om een bestuurder te testen op het gebruik van drugs gebruiken we in eerste instantie een speekseltest. Wanneer de speekseltest positief is volgt er een bloedproef.

Tot op heden haalden wij in 2014, 130 bestuurders uit het verkeer als gevolg van een positieve speekseltest. Hiermee is het aantal van 2013 (56) reeds meer dan verdubbeld. Dit resultaat kunnen we in eerste instantie behalen omdat er heel wat bestuurders onder invloed rijden. Toch is de stijging niet te wijten aan een plotse toename van het aantal mensen dat onder invloed van drugs achter het stuur kruipt. Het is het gevolg van de actiebereidheid en zin voor initiatief van een groeiend aantal medewerkers die zich in deze materie hebben bekwaamd. Gelet op het feit dat elke positieve speekseltest aanleiding geeft tot een bloedafname is de beschikbaarheid en bereikbaarheid van een geneesheer eveneens een noodzakelijke voorwaarde. Tot slot zijn wij in deze materie afhankelijk van de voorraad speekseltests.

De levering van die speekseltests is al enige tijd een probleem. Eind oktober 2014 werden er 25 speekseltests geleverd. Op 19 november zaten we opnieuw door onze voorraad. De Federale overheidsdienst justitie liet weten dat er voorlopig geen kredieten zijn voor een nieuwe levering. Gelukkig kon de provincie Vlaams-Brabant een kleine stock aanleggen, zodat wij ons ook tijdens de eindejaarsperiode niet moeten beperken tot controles op rijden onder invloed van alcohol.