Verkeer vanuit een andere invalshoek bekeken

Tijdens 'sensibiliseringsdagen' proberen we bepaalde aspecten van het politiewerk vanuit een bredere context te bekijken. We maken van de gelegenheid gebruik om diverse locaties op het grondgebied beter te leren kennen en partners in het veiligheidsgebeuren te ontmoeten. Dit najaar kregen de medewerkers van de lokale politie Demerdal-DSZ de kans om één van de basisfunctionaliteiten, namelijk verkeer, vanuit andere invalshoeken te bekijken. We maakten gebruik van de gastvrijheid van het Trainingscentrum van de para's in Schaffen.

Een verkeersongeval, mij overkomt het niet. Dat hopen en denken we allemaal, maar de realiteit is anders. Wat gebeurt er wanneer je betrokken raakt in een zwaar ongeval? Welke impact heeft dit op het slachtoffer en zijn omgeving? Hoe zwaar weegt de revalidatie? Hoe is het om een ongeval veroorzaakt te hebben? Ook veroorzakers doorlopen vaak een moeilijk parcours, getekend door verdriet, schuld of schaamte. De lijn tussen veroorzakers en slachtoffers is soms dun.

Tijdens een eerste deel van deze sensibiliseringsdag werden we geconfronteerd met deze vragen naar aanleiding van getuigenissen van Sabine en Guido. Sabine werd met haar gezin het slachtoffer van een dronken bestuurder die inreed op de wagen van haar ouders. Haar ouders verloren hierbij het leven. Haar zoon Dries lag een maand in coma en gaat door het leven met een hersenletsel. Samen met 6 andere families richtte ze in 2008 Over-Hoop vzw op, een lotgenotenvereniging voor families met jonge verkeersslachtoffers. Sabine schreef bij wijze van verwerking drie boeken. In haar laatste boek komen veroorzakers van verkeersongevallen aan het woord.

Guido is één van die veroorzakers. Hij praat sinds 2010 over zijn ervaringen. Hij doet dit voor "EvenZeer" een lotgenotenvereniging voor veroorzakers van ongevallen. Hij maakte het allemaal heel concreet, tot en met de schets van de betreffende aanrijding en dit in aanwezigheid van één van de vaststellers van de betrokken lokale politiedienst.

Deze getuigenissen onderstrepen het belang van de eerste opvang en de verdere psychologische begeleiding. Die eerste opvang is onder andere een taak voor de politie. Het is heel duidelijk dat dit geen gespecialiseerde hulp moet zijn. Het gaat om een goede bejegening waaraan het geven van informatie en doorverwijzen inherent verbonden zijn.

Tijdens een tweede deel van de dag kregen we een aangepaste theoretische proef van een autorijschool voorgeschoteld. Zo werd onze kennis terug een beetje op peil gebracht, maar werden we vooral geconfronteerd met de noodzaak om er in bepaalde gevallen ook de wegcode bij te nemen.

Tot slot kregen de administratieve en logistieke medewerkers duiding bij het invullen van een europees aanrijdingsformulier, terwijl de operationele medewerkers de procedure met betrekking tot drugs in het verkeer nog eens doornamen.