Drugs in het verkeer

Ook deze week vind je in ons activiteitenoverzicht het bewijs dat onze medewerkers actief zijn in het controleren van bestuurders. Een aantal van onze medewerkers hebben blijkbaar een neus voor bestuurders die onder invloed zijn van drugs. Hiermee zorgen zij ervoor dat onze plannen geen dode letter zijn. We stelden ons immers tot doel om een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid en aan het bestrijden van het drugsfenomeen.

Procedure

Minder zichtbaar is de tijd die er besteed wordt aan het nauwgezet doorlopen van de noodzakelijke procedure. Tot 1 oktober 2010 was dit nog veel complexer en tijdrovender. De toename van het aantal positieve test de voorbije jaren is onder andere ook hierdoor te verklaren. Dankzij de vereenvoudiging van de procedure gaan wij gemakkelijker over tot een controle.

De procedure bestaat uit drie stappen en neemt per bestuurder (vanaf het moment van het aanspreken van de bestuurder tot het afsluiten van het proces-verbaal) ruim twee uur in beslag. Deze tijdspanne wordt mee beïnvloed door de toestand waarin de bestuurder zich bevindt en door de beschikbaarheid van een geneesheer.

  1. Op basis van een check-list wordt beoordeeld of er een indicatie is van recent druggebruik.
  2. Indien dit het geval is, wordt er overgegaan tot een speekseltest. Aan de hand van een apparaatje, waarmee de bestuurder enkele keren over de tong moet wrijven, wordt er nagegaan of er drugs gebruikt werden en welke dit zijn.
  3. Indien ook dit positief is, wordt de bestuurder overgebracht naar het politiehuis voor een bloedafname. De bloedafname gebeurt door een dokter die gevorderd wordt. Hierbij kunnen wij rekenen op de goede samenwerking met een dokter die bereid is om op de meest onverwachte momenten gevolg te geven aan onze vordering.

Op basis van het verloop en de resultaten van deze procedure beslist de procureur des Konings over het al dan niet intrekken van het rijbewijs.

Cijfers drugs in het verkeer

In de tabel hieronder geven we een overzicht van het aantal bestuurders die positief testten op drugs. Voor dit jaar zijn dit de cijfers tot 28 juli.

2010 2011 2012 2013 2014

(tot 28 juli)
33 9 12 56 66

Labels