Opnieuw klappen voor de drugshandel in de PZ Demerdal-DSZ

De voorbije dagen werden op verschillende plaatsen in Diest huiszoekingen uitgevoerd. Dit leidde tot de arrestatie van verschillende verdachten inzake drugshandel.

In het Zonaal Politieplan (2014-2017) van de PZ Demerdal-DSZ werd op aangeven van de burgemeesters van Diest en Scherpenheuvel-Zichem en van de procureur des Konings te Leuven, bepaald dat er bijzondere aandacht moet uitgaan naar de lokale drugshandel. Nadat de lokale politie de voorbije maanden reeds succes behaalde inzake het bestrijden van de heroïnehandel was het nu de beurt aan de handel in cocaïne en weed.

In opdracht van de onderzoeksrechter te Leuven werden op woensdag 9 juli '14 door de lokale politie Demerdal-DSZ vier huiszoekingen uitgevoerd, op het grondgebied van Diest. We kregen hierbij de steun van gespecialiseerde diensten van de federale politie. Bij de operatie waren in totaal vijftig politiemensen en drie drugshonden betrokken. Aan de actie gingen verschillende maanden van intense voorbereiding vooraf. Er werden vijf personen gearresteerd, drie van hen werden aangehouden. Tijdens de huiszoekingen werd cocaïne en weed aangetroffen. Bovendien werd er materiaal gevonden om een cannabisplantage op te bouwen.

In het kader van deze actie werd het danscafé Pacha op de Wezelbaan te Diest (Schaffen) op gerechtelijk bevel verzegeld (cf foto).

Op vrijdagochtend 11 juli '14 ontplooiden we een tweede luik in dit onderzoek. Er werden drie huiszoekingen uitgevoerd. Hierbij werd overgegaan tot de arrestatie en aanhouding van twee verdachten. Er werd een hoeveelheid cocaïne aangetroffen en er werd één voertuig in beslag genomen. Bij deze actie waren vijftien medewerkers betrokken en twee drughondgeleiders.

Na de voorbereiding en de actieve tussenkomsten wordt het onderzoek de komende weken verder uitgediept door onze recherchedienst.

Korpschef Jan Vanhauwere, vergelijkt repressieve acties in het kader van de lokale drugshandel met het dweilen met de kraan open. De gebruikers gaan immers onmiddellijk op zoek naar nieuwe dealers en heel wat mensen zijn bereid om in deze lucratieve handel tussen te komen. Niettegenstaande hij van oordeel is dat de drugsproblematiek veel eerder vanuit de preventie en de hulpverlening moet worden aangepakt dan vanuit de politie en justitie hoopt hij in deze ook op een veroordeling voor talrijke gebruikers. Ook al zou het sporadisch snuiven van een lijntje cocaïne op zich niet problematisch zijn, de gebruikers houden een crimineel systeem in stand. Een systeem van drugshandel waarbij ook dikwijls andere illegale (handels)praktijken aanleunen. Dit alles met een heel hoge maatschappelijke kost tot gevolg.

In het kader van dit onderzoek waardeert de korpschef de gedrevenheid en inzet van de medewerkers van zijn politiedienst. Hij is tevreden over de steun van de gespecialiseerde eenheden tijdens de eigenlijke operatie waarbij geen enkel veiligheidsrisico genomen werd.