Verkeersbord 'einde fietsstraat' voortaan overbodig

Nieuw in de wegcode vanaf 1 augustus: een fietsstraat eindigt voortaan bij het eerstvolgende kruispunt (tenzij er een zonale geldigheid van kracht is). Het verkeersbord ‘einde fietsstraat’ is dus niet langer nodig.

Veilig in onze PZ

De kleine aanpassing in de wegcode leek ons een prima moment om alles nog eens op een rijtje te zetten:

  • een fietsstraat is ingericht als een fietsroute en het begin ervan wordt aangeduid met een verkeersbord. Soms is op de grond een groot fietspictogram geschilderd om het nog zichtbaarder te maken.
  • je mag met de auto een fietsstraat inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 km/u. Fietsers (bestuurders van rijwielen en speedpedelecs) mogen zelf trouwens ook niet sneller rijden dan 30 km/uur.
  • in een fietsstraat mag je met de auto of andere motorvoertuigen geen fietsers inhalen, ongeacht hoe snel ze rijden.
  • is de straat enkel toegankelijk in jouw rijrichting, dan mag je als fietser de hele breedte van de rijbaan gebruiken. Is er in de straat tweerichtingsverkeer toegestaan, dan mag je de hele rechterhelft van de rijbaan gebruiken.
  • de fietsstraat eindigt bij het eerstvolgende kruispunt, tenzij er een zonale geldigheid van kracht is (Te herkennen aan een bord ‘fietsstraat’ op een zonebord). 

Labels