112 is het Europese noodnummer. Overal in Europa kan je op dat nummer terecht voor een ongeval, agressie of in elke andere noodsituatie. Wat is dan het verschil tussen de 112 en de Belgische noodnummers 100 en 101? Waar kom je concreet terecht als je één van deze nummers belt?

Als je dringend hulp nodig hebt in België

Of je in België naar de nummers 100 of 112 belt maakt geen verschil. Je komt steeds in dezelfde centrale terecht waar alle oproepen om dringende noodhulp worden beheerd. Daar zitten mensen die je dringende hulp kunnen sturen: brandweer, ziekenwagen, urgentiearts...

Voor dringende tussenkomst van de politie bel je in België nog altijd best naar 101. Alle 101-centrales zijn immers nog niet gefusioneerd met de centrale 100/112.

Op termijn worden alle centrales voor noodhulp samengevoegd en bereikbaar op het nummer 112. Dat zal niet alleen in België, maar in heel Europa het geval zijn.

Verder zijn er nog een aantal interessante nationale nummers

0800 30 300 bel je als je getuige bent geweest of meer weet over een vermissing of een misdrijf waarvoor een opsporingsbericht is verschenen.

Specifiek voor vermiste minderjarigen is er nog het nummer 116 000 van Child Focus. Net als het nummer 112 is dit een nummer dat in heel Europa geldt.

Erik Van Poucke, gerechtelijk commissaris, dienst opsporingsberichten
Christian Arnould, hoofdcommissaris o.r.

Bron: www.secunews.be