Naast de zogenaamde gelegenheidsdieven, bestaan er tegenwoordig ook bendes die zich gespecialiseerd hebben in het stelen en doorverkopen van fietsen. Op die manier verdwijnen er elk jaar heel wat fietsen. Toch kunnen we met een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen dit fenomeen een halt toe roepen. We zetten ze hier even voor u op een rijtje.

Als u uw fiets onbeheerd achterlaat ...

• Zet uw fiets altijd op slot, ook al gaat u maar heel even weg of lijkt de omgeving u volkomen veilig.

• Laat uw fiets nooit achter op een slecht zichtbare of afgelegen plaats.

• Gebruik altijd twee sloten, waarvan het ene een zeer stevig slot is van gehard staal in U-vorm. Zet ook steeds het kader en een wiel ergens aan vast (lantaarnpaal, stevig metalen hek, solide fietsenrek ...). Let er dus op dat ze uw fiets niet met slot en al zo kunnen oppakken en meenemen!

• Zorg ervoor dat het fietsslot niet op de grond of op een stevige rand ligt, want anders kan het slot met één flinke klap worden kapotgemaakt.

• Laat nooit iets achter op uw fiets of in uw fietszakken: neem uw fietspomp, losse fietsverlichting enz. dus altijd mee. Om te voorkomen dat ze met uw wielen of zadel gaan lopen, kunt u investeren in speciaal daarvoor ontworpen antidiefstalsystemen.

Vergeet ook de volgende maatregelen niet

• Stel een dossier op van uw fiets met zoveel mogelijk gegevens – het chassisnummer van de fiets, het merk, het model, eventuele bijzondere kenmerken, de kleur – het aankoopbewijs en een foto van de fiets.

• Laat uw rijksregisternummer graveren in het kader van uw fiets. De politie organiseert regelmatig graveeracties. Dit schrikt de dieven af, maar als een fiets dan toch gestolen én weer teruggevonden wordt, is het voor de politie eenvoudig om de rechtmatige eigenaar ervan op te sporen.

Als uw fiets dan toch wordt gestolen ...

• Doe altijd aangifte, via de site police-on-web, of bij het politiebureau in uw buurt. Zo kan de politie meteen bijhouden waar de meeste fietsdiefstallen voorkomen en die plaatsen beter in de gaten houden.

• Kijk regelmatig op de site gevondenfietsen.be of op tweedehandsverkoopsites, evenals op rommelmarkten, tweedehandsbeurzen enz. Als u uw trouwe tweewieler hebt teruggevonden, geef dit dan ook door aan de politie. Aan de hand van uw dossier (zie hierboven), een kopie van uw aangifte en uw rijksregisternummer dat in uw fiets gegraveerd is, is alles snel geregeld.


Fanny Vanobberghen en Christian Arnould

Bron: http://www.provelo.org/nl

www.secunews.be