U bent slachtoffer van een inbraak

Welke rechten heeft u en hoe verloopt de afhandeling van uw dossier ?



VERLOOP VAN DE PROCEDURE

Aangifte bij de politie

Bij diefstal zal het slachtoffer de politie contacteren met de vraag om de feiten vast te stellen en een proces-verbaal op te maken. In het geval van een inbraak, begeeft een politieploeg zich ter plaatse om de schade te kunnen vaststellen. Op dat moment wordt ook uw verklaring genoteerd.

U ontvangt enige tijd nadien van de politie een attest van klachtneerlegging en een kopie van uw verklaring. Deze documenten maken deel uit van het proces-verbaal. Een kopij van het proces-verbaal zal u niet ontvangen, dit is enkel bestemd voor het parket.



De politie-inspecteur die uw aangifte noteert, zal u ook vragen of u zich benadeelde partij wil verklaren. Als benadeelde partij zal u op de hoogte gehouden worden over het verder verloop van uw dossier. De inspecteur zal u eveneens vragen of u een doorverwijzing naar slachtofferhulp of een diefstalpreventieadvies van de politie wenst.

Verzending naar parket

Het parket (ofnog het Openbaar Ministerie) staat in voor het opsporen van misdrijven en het vervolgen van verdachten. Vonden de feiten plaats op het grondgebied van de politiezone HerKo (Herent-Kortenberg), dan zal het proces-verbaal naar het parket van Leuven worden verzonden.

Beslissing van het parket

Het parket neemt een beslissing in het dossier. Gaat het om een inbraak, dan beslist het parket doorgaans om :

  • Het dossier te seponeren : dat betekent dat het dossier wordt afgesloten, zonder gevolg. Er wordt dan geen onderzoek meer gedaan naar de daders, meestal omdat er onvoldoende aanwijzingen zijn om op verder te werken. De seponering is voorlopig. Duiken er later toch nog elementen op die verband kunnen houden met het dossier, dan kan het dossier heropend worden.
  • een gerechtelijk onderzoek op te starten. Het parket kan de politie dan vorderen om bijkomende onderzoekverrichtingen te doen (bv. een huiszoeking, telefonieonderzoek, ondervraging van personen, …). De politie koppelt de resultaten terug naar het parket.
  • De verdachte voor de rechtbank te dagen. Dit kan uiteraard alleen wanneer een verdachte gekend is.



UW RECHTEN ALS SLACHTOFFER

Als u zich eerder benadeelde partij heeft verklaard, zal het parket u schriftelijk informeren over haar beslissing. U heeft als benadeelde partij ook het recht om uw dossier te gaan inkijken op het parket en er een kopie van te krijgen.

Wanneer een verdachte in uw dossier voor de rechtbank wordt gedaagd, kan u zich bijkomend burgerlijke partij stellen. U zal dan gedurende de rechtszitting gehoord worden en u kan een schadevergoeding eisen.



Als slachtoffer heeft u ook recht op juridische informatie en bijstand door een advocaat. Iedereen kan overigens een eerste juridisch advies vragen bij de eerstelijnsbijstand georganiseerd in de justitiehuizen en OCMW's.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie HerKo via het contactformulier of telefonisch via 016 85 34 00.