Nieuw buurtinformatienetwerk Vrebos

Bin bord Vrebos

Op 1 december ging op initiatief van de inwoners van de wijk Vrebos in Everberg een nieuw buurtinformatienetwerk (BIN) van start. Een BIN is een samenwerking binnen een omlijnd geografisch gebied tussen de gemeente, de politie en de inwoners. Via sms- en e-mailberichten kan snel en gemakkelijk informatie worden uitgewisseld tussen de politie en de inwoners. Dit stimuleert de alertheid van de inwoners en verhoogt de bereidheid om sneller verdachte personen en voertuigen aan de politie te melden via het nummer 101. Het is zeker niet de bedoeling dat BIN-leden patrouilles organiseren of andere politietaken overnemen. Inwoners die lid willen worden, kunnen zich gratis aansluiten. Het gemeentebestuur van Kortenberg vergoedt de kosten voor het versturen van de sms'en en kocht een nieuw communicatieplatform aan, genaamd "Be-Alert". Be-Alert wordt in de eerste plaats gebruikt om inwoners te waarschuwen in geval van een ramp of crisis. Om dit type berichten te ontvangen, moet men zich inschrijven via www.be-alert.be. Bijkomend zal de applicatie gebruikt worden om BIN-berichten te sturen naar aangesloten leden. Een inschrijving als BIN-lid kan wel enkel via de lokale BIN-coördinator of politie en niet via www.be-alert.be.

Het BIN Armendaal in Everberg, dat al meer dan tien jaar bestaat, stapt mee over naar Be-Alert, waardoor ook voor Armendaal het lidmaatschap gratis wordt. Om lid te worden, dient men de lokale coördinator van de BIN te contacteren.

  • BIN-coördinator Armendaal: Marnix Smets
    E-mail : marnix.lien@gmail.com en telefoon 0478 80 79 52.
    Straten die deel uitmaken van BIN Armendaal : Dorpelstraat, Everslaan, Fazantenlaan, Frans Maeshof, Galgenstraat, Hazenstraat, Hazewinkel, Heuvelhof, Heuvelstraat, Hof van Montenaken, Koekoekenstraat, Konijnenstraat, Leeuwerikenstraat, Lijsterstraat, Merelstraat, Nachtegalenlaan, Patrijzenstraat, Sijsjeslaan, Sterrebeeksesteenweg, Schuttershof, Schutterslaan, Spechtenstraat, Tortelduivenstraat, Vossenstraat, Vinkenlaan en Valkenhof.
  • BIN-coördinator van Vrebos: Marie-Louise Van Craenenbroeck
    E-mail : mlvc9999@gmail.com en telefoon 0472 39 51 59.
    Straten die deel uitmaken van BIN Vrebos : Derde Schoof, Diepeweg, Doelstraat, Grensstraat, Hoekstraat, Lozendaalstraat, Opperjachtmeesterstraat, Tervuursesteenweg, Veldstraat, Vrebosstraat en Voerpoelstraat.

Inwoners van Kortenberg en Herent kunnen met de politiezone contact opnemen wanneer ze interesse hebben om een BIN te starten in hun buurt via e-mail: pz.herko.diefstalpreventie@police.belgium.eu of telefoon 016/85.34.00.