Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) voor bepaalde verkeersinbreuken

De gemeenteraden van Herent en Kortenberg hebben een bijzondere politieverordening goedgekeurd, waardoor vanaf vandaag (maandag 21 november 2016) in beide gemeenten het systeem van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) ook van toepassing is op specifieke verkeersovertredingen.

Het gaat meer bepaald over:

  • overtredingen inzake stilstaan en parkeren, vastgesteld door een politieambtenaar
  • het negeren van het doorgangsverbod in een voetgangerszone of een autoluwe zone (indien vastgesteld met een automatisch werkend toestel). In de politiezone Herent-Kortenberg (HerKo) valt voorlopig enkel de Minneveldstraat in Kortenberg onder deze toepassing: indien men het doorgangsverbod in de Minneveldstraat tijdens bepaalde tijdsperiodes negeert wanneer men niet beschikt over een vergunning, én de overtreding wordt vastgesteld door de daar geplaatste vaste camera met automatische nummerplaatherkenning, dan riskeert men een GAS-boete.

Indien de politie één van bovenstaande overtredingen heeft vastgesteld, dan wordt het proces-verbaal doorgestuurd naar de sanctionerend ambtenaar van de stad Mechelen, die reeds over de nodige ervaring beschikt in deze materie. De sanctionerend ambtenaar legt vervolgens eventueel een administratieve boete op. De verdere afhandeling gebeurt bijgevolg niet meer door het parket. De gemeenten Herent en Kortenberg hebben hierover een protocolakkoord afgesloten met het parket van het arrondissement Leuven.

De GAS-boete varieert van 55 tot 110 euro, afhankelijk van het gevaar of de hinder van de overtreding voor andere weggebruikers. Meer info vind je hier: http://www.lokalepolitie.be/5393/vragen/gas-reglement/gas-procedure