Oplichters aan de lijn? Zo kunt u ze herkennen

Ma 16.04.2018 - 10:41

Lijst met onbetrouwbare televerkopers op website FOD Economie

U kreeg een mooi aanbod per telefoon, maar u weet niet wie u belde of hoeveel het u kost? Dan is de kans groot dat u werd opgebeld door een oplichter.

Heel wat consumenten komen in contact met onbetrouwbare televerkopers. Zo ontving de FOD Economie in 2017 meer dan 5.400 meldingen over misleidende telefoontjes, gemiddeld 15 meldingen per dag, en gingen in datzelfde jaar 1 op de 5 klachten bij het Europees Centrum voor de Consument over deze praktijken.

Vier tips om een oplichter aan de telefoon te ontmaskeren

1. Maakt de verkoper zich bekend?

Een televerkoper is verplicht zijn identiteit en de onderneming waarvoor hij belt, kenbaar te maken aan het begin van het gesprek. Hij moet ook duidelijk maken dat het telefoongesprek bedoeld is om iets te verkopen.

2. Is het aanbod van de verkoper duidelijk?

Geeft de verkoper weinig informatie over de eigenschappen, de prijs of de duur van de overeenkomst, vraag dan om meer details. Misleidende telefoontjes gaan meestal over gratis aanbiedingen, kortingsbonnen of proefpakketjes om een product eerst uit te testen.

3. Staat de televerkoper op de lijst van ondernemingen die al gemeld zijn?

Check of de naam van de onderneming die u opbelt op de lijst van ondernemingen staat waarover de FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument al meldingen ontvingen. Wees uiterst voorzichtig met aanbiedingen van de ondernemingen die op die lijst staan. Staat de onderneming niet op de lijst, dan betekent dat niet noodzakelijk dat het aanbod veilig is, want telefonische oplichters wisselen vaak van naam.

4. Heeft u een schriftelijke bevestiging gekregen?

Een televerkoper is verplicht om u een bevestiging te sturen, per e-mail of per post. Die bevestiging moet u alle informatie geven over het aanbod en over uw recht om van de aankoop af te zien. Stuur meteen een antwoord als u niet geïnteresseerd bent in het aanbod. Let op: de bevestigingsmail komt soms terecht in de map met ongewenste e-mails. Als u onlangs een televerkoper aan de lijn had, kan u de e-mails in deze map best in het oog houden.

Kreeg u een verdacht telefoontje? Meld het dan aan de FOD Economie via meldpunt.belgie.be en bij het Europees Centrum voor de Consument wanneer het bedrijf dat u belde zich in een ander Europees land bevindt.

Meer informatie en tips op de website over "Oplichters aan de lijn"

"Oplichters aan de lijn" is een sensibiliseringscampagne van de FOD Economie, het Europees Centrum voor de Consument, contactcentres.be en de vzw DNCM (Bel-me-niet-meer-lijst).

De politiezone Lubbeek neemt mobiele ANPR in gebruik

Vr 30.03.2018 - 10:15

De politiezone heeft sinds 27 maart 2018 een mobiele ANPR camera in gebruik genomen. ANPR staat voor "Automatic Number Plate Recognition" of "automatische nummerplaatherkenning". De camera werd ingebouwd in een patrouillevoertuig van de interventiedienst. Intussen werden de medewerkers opgeleid om met deze technologie aan de slag te gaan.

De politiezone wil met dit voertuig sneller kunnen reageren op mogelijke verdachte voertuigen in de inbraakgevoelige buurten. De technologie vormt op die manier een bijkomend hulpmiddel in de strijd tegen de inbraken. Tegelijk kunnen de medewerkers van de politie tijdens de patrouille bestuurders, die rijden zonder geldig rij- of verzekeringsbewijs uit het verkeer halen. Voor het politiecollege en -zone betekent de ingebruikname een nieuwe stap in het aanwenden van modernere technieken in het veiliger maken en leefbaar houden van de politiezone.

Opgepast voor valse verkeersboetes

Do 15.03.2018 - 14:26

Sinds enige tijd circuleren er valse e-mails die mensen aanmanen om achterstallige boetes te betalen. Deze berichten zijn vals. Klik in geen geval op de links en betaal zeker niet.

Hoe herken je valse boetes?

  • De politie zal nooit via e-mail eisen om een boete te betalen
  • Er is geen vermelding van de nummerplaat, noch de gegevens van de eigenaar van de nummerplaat
  • De exacte locatie van de overtreding wordt niet aangegeven
  • De domeinnaam federalebelgium.be en het e-mailadres federalebelgium@politician.com zijn niet de echte domeinen van de politie. E-mailadressen van de politie eindigen op @police.belgium.eu
  • De politie vraagt nooit om te betalen met Bitcoins, 3G Payment of Ukash.

Herken verdachte berichten op tijd!

Verdacht bericht ontvangen? Stuur het door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder het onmiddellijk.