Inbraken


Bron: Quirit en Provincie Vlaams-Brabant

We stellen de laatste weken terug een gestage toename van diefstallen vast. Niet alleen worden woningen bezocht maar ook tuinhuisjes zijn een specifiek doelwit geworden. We weten dat daders meestal een (korte) verkenning doen. Er zijn door alerte bewoners reeds meerdere verdachte voertuigen of personen gemeld, zij vallen vaak op omdat ze zich erg traag verplaatsen en de buurt observeren. Hierbij doen we nogmaals een oproep: merk je verdachte personen of voertuigen op, bel dan onmiddellijk 101!

Beter een oproep te veel, dan één te weinig

Graag geven wij ook een aantal tips mee om de kans op diefstal/inbraak zo klein mogelijk te houden: Bij het woord 'inbraakpreventie' denk je namelijk meestal direct aan zware sloten en dure alarminstallaties. Maar inbraakpreventie start eerst en vooral bij jezelf! Want welk nut hebben zware en dure sloten als je ze niet op slot doet?

Door het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen kan je de kans op een inbraak verminderen:

  • Wanneer je de woning verlaat, sluit dan zeker en vast alle ramen en deuren. Laat eventueel een licht branden om de schijn van aanwezigheid op te wekken.
  • Leg geen sleutels onder deurmatten of in bloempotten.
  • Laat geen ladders of ander gereedschap zichtbaar en klaar voor het grijpen liggen. Dieven maken hier handig gebruik van.
  • Maak van je woning geen etalage. Vandaag de dag willen we grote vensters, liefst zonder gordijnen, voor zoveel mogelijk lichtinval. Maar op deze manier ziet de potentiële dief welke waardevolle spullen er in je huis aanwezig zijn.
  • Dieven worden niet graag gezien. Hou daarom groenvoorzieningen laag zodat buren of voorbijgangers de ongewenste indringer kunnen opmerken.

Wenst u graag meer informatie over de beveiliging van uw woning? Vraag dan een gratis advies via het wijkcommissariaat of via pz.lubbeek@police.belgium.eu