Algemeen

Bescherm je computer, tablet en smartphone door regelmatig je besturingssysteem te updaten en de laatste versie van je antivirusprogramma te gebruiken. Enkele algemene tips:

  • ​Gebruik originele, volledig geüpdate software.
  • Open niet zomaar mails van mensen die je niet kent en open zeker geen bijlagen bij die mails. Er kunnen ongemerkt virussen mee binnnen sluipen.
  • Je bank zal nooit gegevens per mail vragen. Ontvang je toch een mail van je bank waarin wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens, vertrouw dit dan niet. Doe navraag bij je bank naar de echtheid van de mail vooraleer te antwoorden.
  • Personen of instellingen die via het internet geld aanbieden of je zeggen dat je een belangrijke prijs hebt gewonnen terwijl je zelfs nooit hebt meegedaan met een wedstrijd of loterij, hebben veelal malafide bedoelingen. Als je de namen, telefoonnummers, emailadressen,...., ingeeft in een zoekmachine (zoals bv. Google) zal je snel stuiten op verhalen van slachtoffers van oplichters op de verschillende beschikbare fora.
  • Online betalen aan onbekenden doe je best nooit via geldtransfersystemen zoals Western Union of Moneygram.
  • Let op welke sites je bezoekt en klik niet zo maar op iets dat er echt uit ziet.
  • Als iemand die je van haar noch pluim kent je een vriendschapsverzoek stuurt via facebook, je dit hebt aanvaard en er vervolgens binnen de kortste keren de vraag volgt om een erotisch getinte foto of filmpje van jezelf te "delen", besef dan dat de volgende stap kan zijn dat je wordt afgeperst met de bedreiging dat je foto of filmpje zal worden verspreid via YouTube of andere media als je niet ingaat op de eis tot betaling.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Hageland via het contactformulier of telefonisch via 013 35 03 50.