Steek een ICE in gsm

ICE. Het telefoonnummer van wie je lief is, in geval van nood.

Hopelijk heb je deze tip nooit nodig, maar stel je raakt ernstig gewond (bv. bij een ongeval) en de hulpdiensten willen een naaste van je verwittigen. Wie kunnen zij dan bellen? Als je een gsm op zak hebt, vinden hulpverleners gemakkelijk enkele telefoonnummers in je contactenlijst. Maar welk van deze nummers moeten ze bellen?

Om hulpverleners hiermee te helpen, is er een eenvoudig en handig middeltje dat iedereen kan toepassen. Programeer een ICE-nummer (ICE staat voor In Case of Emergency) in je gsm-toestel! Zo weten hulpverleners meteen wie ze moeten contacteren in geval van nood en kunnen kostbare minuten worden gespaard. Bovendien waarschuwen ze dan de persoon waarvan jij wil dat hij/zij op de hoogte wordt gebracht.

Het ICE-nummer raakt ondertussen ook internationaal ingeburgerd. Het werkt dus ook bij noodgevallen in het buitenland!

Hoe programmeer je een ICE-nummer?

Maak een contact aan met de naam ICE in het telefoonboek van je gsm. Onder deze naam sla je het telefoonnummer op van jouw "noodgevallenpersoon". Vergeet niet om de landcode voor het nummer in te voeren (bv. +32 voor België). Zo kan je ICE-contact ook vanuit het buitenland opgebeld worden. Je kunt ook meerdere ICE-nummers aanmaken (bv. ICE1, ICE2, etc.) indien je wil dat er meerdere personen gecontacteerd worden.

Waarschijnlijk staan je ICE-contacten al onder een andere naam in je contactenlijst (bv. thuis of mama). Als één van deze personen jou belt, zal je gsm niet meer kunnen uitmaken welke naam moet worden weergegeven. Om te vermijden dat je ICE1, ICE2 te zien krijgt, kan je een sterretje aan het ICE-nummer toevoegen (bv. +32 456 123456*). Zo zal altijd de naam van de persoon verschijnen als je gebeld wordt en niet ICE1, ICE2 etc.

Help de hulpdiensten!

Besef dat het ICE-nummer geen garantie is dat de juiste persoon gecontacteerd zal worden. Je kunt je gsm immers verliezen in een ongeluk, of hij kan vergrendeld zijn door een code. Dan helpt het ICE-nummer niet.

Het is overigens ook een goed idee om in je portemonnee of portefeuille een kaartje met je bloedgroep bij je identiteitskaart te bewaren. Of een First Help Info-kaartje met al jouw medische informatie (voor meer informatie, zie www.fhelpi.com).

Zie je iemand in nood, doe dan eerst al het nodige om die persoon te helpen en waarschuw de hulpdiensten. Zij zullen dan eventueel contact opnemen met diens ICE-persoon. Bel nooit zelf het ICE-nummer uit iemand anders' gsm!

Labels