Voorkom diefstal uit uw voertuig én uw woning

Graag vestigen we uw aandacht op een modus operandi met betrekking tot inbraak in wagens en in woningen. Dieven proberen gebruik te maken van de gegevens van de gps uit uw wagen om uw thuisadres te achterhalen.

Vaak wordt er in de wagen ingebroken met weinig tot geen schade en zonder diefstal om te voorkomen dat deze aan het licht komt en u gealarmeerd bent. Wanneer de dieven uw thuisadres achterhalen, wachten ze het geschikte moment af (wanneer uw wagen niet op de oprit staat bijvoorbeeld) om in te breken in uw woning.

Volgende tips kunnen voorkomen dat in uw wagen ingebroken wordt:

• Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet-afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.

• Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af. Vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het dakraam of open dak en de koffer goed te sluiten. Sluit uw wagen zelfs voor korte tijd en op uw private oprit.

• Neem altijd al uw waardevolle voorwerpen mee (elektronische apparaten, handtas, portefeuille, jas, sleutels, geld en bankkaarten, …) uit uw wagen.

• Verwijder steeds uw mobiele GPS en GPS-houder uit de wagen. Veeg ook de zuignapafdruk uit op uw voorruit, zodat dieven niet kunnen opmerken dat er een gps-apparaat aanwezig kan zijn in de wagen.

• Sla uw thuisadres niet op in uw gps, maar gebruik het adres van de lokale politie in de plaats indien de optie van thuislocatie voorzien is in uw gps.

• Neem steeds uw boorddocumenten mee (inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, keuringsbewijs en verzekeringspapieren) uit het voertuig. Deze bevatten belangrijke en persoonlijke gegevens die voor dieven nuttig kunnen zijn.

• Draag zorg voor uw autosleutels. Laat ze niet op het contact zitten, ook wanneer u voor een korte periode uw wagen verlaat. Draag ze steeds bij u wanneer uw auto verlaat.

• Stel een PIN-code in op uw gps. Een PIN-code op uw gps voorkomt dat iemand toegang krijgt tot de gegevens en uw gps gebruikt om uw thuisadres te achterhalen.

• Schakel steeds de connectiviteit uit van uw smartphone en andere elektronische apparaten (blue-tooth en wifi- functie). Aan de hand van het signaal kunnen potentiële dieven weet krijgen van aanwezigheid van uw waardevolle voorwerpen in uw wagen.