Overlast door everzwijnen

De afgelopen jaren is het everzwijnenbestand in die mate toegenomen dat de dieren door hun overtal voor ernstige problemen zorgen. Steeds vaker wat betreft de verkeersveiligheid en schade aan professioneel geteelde gewassen maar ook in particuliere tuinen houden ze soms lelijk huis.

In onze buurlanden en ook in Limburg worden ze momenteel binnen het wettelijk kader actief bestreden om verdere schade te beperken. Ondertussen zijn er ook meldingen van personen die aangevallen werden met verwondingen tot gevolg en moeten bevoegde diensten hun verantwoordelijkheid nemen met het oog op de openbare veiligheid.

Ook in onze streek werden de eerste everzwijnen opgemerkt en is er op initiatief van de jagersvereniging in samenspraak met de politie, gemeenten, landbouwersverenigingen, natuurpunt en privé-eigenaars besloten om gepaste maatregelen te treffen om te proberen onze regio everzwijnvrij te houden.

Daarom vragen wij om, bij het opmerken van everzwijnen of aanwijzingen hiervan (pootafdrukken, wroetsporen, schuursporen aan bomen of vaststelling van schade aan gewassen…):

  • voor de gemeenten Bekkevoort, Tielt-Winge en een gedeelte van Kortenaken (de eigendom van Graaf d'Aerschot) de Wildbeheerseenheid De Bekkevoortse (0479 62 95 93) te verwittigen.
  • voor de gemeenten Glabbeek, groot Kortenaken, Assent/Rijnrode, Geetbets, Rummen, de Wildbeheerseenheid Velpedal (0495 15 82 48 - 0498 79 29 99) te verwittigen.