Nieuwe richtlijnen bij het flitsen: meer marge, maar grotere boetes

Tot voor kort mochten de politiediensten zelf bepalen met hoeveel kilometer per uur de maximaal toegelaten snelheid mocht worden overschreden zonder dat er geflitst werd.

Het college van Procureurs-Generaal heeft nu echter in een omzendbrief een marge vastgesteld die overal in ons land moet gehanteerd worden. Wie minder dan 7 km/u te snel rijdt op gewone wegen, moet niet geflitst worden. Op een autosnelweg riskeert u pas vanaf 129 km/u een boete. De marge wordt dus iets groter.

Anderzijds: wie betrapt wordt op te snel rijden, betaalt meer. Zo betaalt u bij een onmiddellijke inning minimum 53 euro in plaats van 50 euro.

Hoe zwaarder de overtreding, hoe hoger de boete natuurlijk. En die tarieven lopen snel op. Zeker wanneer u in een bebouwde kom, schoolomgeving of een zone 30 wordt betrapt. Wie in een zone 30 wordt geflitst met 48 km/u, mag meteen een boete van 75 euro verwachten. Wie 60 km/u rijdt, dubbel zo snel als toegelaten, krijgt een boete van 207 euro. De magistraat van het politieparket zal in zo'n geval ook ingelicht worden en zal moeten beslissen of uw rijbewijs moet ingetrokken worden.

Wanneer wordt uw rijbewijs onmiddellijk ingetrokken?

Wie geflitst wordt door een vaste camera, krijgt achteraf een proces-verbaal in de bus. Hierna volgt nog een eventuele dagvaarding voor de politierechtbank. Het zal dan de politierechter zijn die beslist over de boete en een eventueel rijverbod. Hij kan je ook verplichten tot het opnieuw afleggen van theoretische en praktische proeven of een cursus te volgen.

Wie geflitst wordt door een bemande camera waarbij men aan de kant wordt gezet, kan verplicht worden om zijn rijbewijs onmiddellijk in te leveren. Na 8 of 15 dagen krijgt u het terug. Maar dat betekent niet dat u nadien niet meer zal gedagvaard worden als het om een zware overtreding gaat. Het is de politierechter die dan beslist hoe zwaar u wordt gestraft.

Wanneer de maximumsnelheid met meer dan 20 km/u en hoogstens 30 km/u wordt overschreden binnen een bebouwde kom, in een zone 30, in een schoolomgeving of aan een erf of woonerf, kan het rijbewijs direct worden ingevorderd. Op andere wegen is dat wanneer iemand de snelheidslimiet overschrijdt met meer dan 30 km/u. Het rijbewijs kan dan minstens 8 en maximum 15 dagen worden ingetrokken.

Wie minder dan twee jaar zijn rijbewijs heeft, wordt strenger aangepakt. Wie meer dan 20 km/u te snel door een zone 30, bebouwde kom of langs een schoolomgeving rijdt, riskeert zijn rijbewijs te verliezen en verplicht worden om zijn theoretisch en praktisch rijbewijs opnieuw te halen. Dat is ook het geval voor wie de snelheidslimiet met meer dan 30 km/u overschrijdt op gewone wegen.

Bron: Omzendbrief nr 11/2006 van het College van Procureurs-generaal (herziene versie 24/8/2017)