Internationale vrouwendag 2017

Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is beroemd geworden door onder meer de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: "brood en rozen".

Terwijl het langzaam de goede kant op gaat, kunnen we 100 jaar later nog steeds niet zeggen dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in laagbetaalde banen zoals verzorgende beroepen. Ze verdienen nog steeds minder voor hetzelfde werk en hebben moeite om toegang te krijgen tot topposities. Sommige vrouwen hebben te maken met geweld en misbruik of hebben geen toegang tot onderwijs.

Dit jaar staat Internationale Vrouwendag in het Europees Parlement in het teken van economisch empowerment van vrouwen. Een van de deelthema's hiervan is vrijheid van geweld.

Nog veel te vaak worden wij in ons werk geconfronteerd met geweld tegen vrouwen, zowel fysiek als mentaal. Wij steunen daarom vandaag alle vrouwen in hun acties om aandacht te vestigen op deze problematiek en betuigen onze solidariteit voor gelijkwaardigheid voor mannen en vrouwen.

bron: http://www.europarl.europa.eu