Opletten voor malafide dakwerkers

Op donderdag 14 december kreeg een bewoner uit de Leeuwerikenstraat malafide dakwerkers aan de deur. Ook vanuit de Milseweg kregen we al twee meldingen. De kans bestaat dus dat ze opnieuw hun ronde aan het doen zijn in Leuven. Wij raden aan zeer voorzichtig te zijn wanneer men gebruik maakt van de diensten van dakwerkers die van huis tot huis gaan.

De dakwerker die kwam aanbellen in de Leeuwerikenstraat sprak Engels en wees de man op de "slechte" toestand van zijn dak. Hij zou dit gezien hebben terwijl hij bij de buren aan het werk was. Hij legde uit dat dringende herstelwerken noodzakelijk waren om grote waterschade te vermijden. Hij wilde de werken meteen uitvoeren en vroeg hiervoor een voorschot van 1500 euro cash. Gelukkig had het slachtoffer de reflex om naar zijn dochter te bellen. Deze vertrouwde het zaakje niet en kwam onmiddellijk langs. Toen ze de dakwerker om een visitekaartje vroeg, vertrok deze met de noorderzon. Bij een latere controle door een professionele dakwerker, bleek er helemaal geen lek te zijn in het dak.

Tips om oplichting te voorkomen

  • Vraag steeds een schriftelijke offerte. Maak duidelijke afspraken.
  • Kijk uit met het betalen van voorschotten.
  • Vraag steeds een rekeningnummer (vanaf een bepaald bedrag is het trouwens sowieso wettelijk verplicht om geld te storten op een rekening!).
  • Laat je niet intimideren tot het tekenen van een contract. Vraag desnoods een tweede opinie en offerte van een plaatselijke dakwerker zodat je prijzen kan vergelijken.
  • Twijfel je aan de eerlijkheid van de betrokkenen, contacteer dan de politie.
  • Er zijn gevallen gekend van arbeiders die zich agressief opstelden wanneer het tot meningsverschil kwam met bewoners. Bel in dergelijke gevallen steeds de politie.
  • Ze kiezen doelbewust oudere slachtoffers uit. Waarschuw je (groot)ouders om zeker niet in te gaan op dit soort praktijken.

Niet de eerste keer

Ook in het verleden kregen we in Leuven al te maken met dit soort oplichting. In de meeste gevallen werd een flink voorschot gevraagd, cash te betalen, dat volgens de arbeiders moest dienen om materialen aan te kopen.De werken zelf werden in verschillende gevallen uitgevoerd door Polen, Roemenen of Russen die geen Nederlands spreken. Vaak nemen zij niet de veiligheidsmaatregelen die dakwerkers verplicht zijn te nemen. De Engelstalige 'zaakvoerders' die de contacten hadden gelegd en de afspraken hadden gemaakt met de bewoners, waren nadien veelal niet meer te bereiken. Er zijn gevallen bekend van werken die werden opgestart, maar waar de arbeiders vervolgens met de noorderzon - en het betaalde voorschot - verdwenen. Of de werken werden op amateuristische wijze uitgevoerd.