Senior van de maand oktober

22050835 10211463476200407 1632301859 o

De senior van de maand oktober is Jan Van Der Meeren, Louis voor de vrienden. Maak kennis met een man, die de hele wereld heeft afgereisd en nu veel literaire trips maakt.

Jan werd geboren op 21 juli 1926 in Sint-Joris-Winge. Hij is opgegroeid in een boerenfamilie, een kroostrijk gezin met 8 kinderen, waarvan twee vroeg overleden zijn. Jan heeft lager onderwijs gevolgd in Sint-Joris-Winge. Nadien heeft zijn peter, die militair was, de jongen ingeschreven in de pupillenschool te Sint-Truiden met het oog op een officierscarrière. De Tweede Wereldoorlog heeft deze plannen gedwarsboomd.

Dan maar pastoor worden? Er zat er immers toch nog geen in de familie. Jans moeder zag dit echter niet zitten omdat haar zoon dan te ver van huis zou zijn. Jan trok ten slotte naar de normaalschool in Tienen. "Het eten op het internaat was echt heel slecht", herinnert onze senior van de maand zich, "Ik stak mijn tas gewoon vol met eten. Helaas was dit midden in de week al allemaal op."

Met zijn diploma van onderwijzer op zak, trok Jan naar huis, waar hij meteen aan de slag moest op de boerderij. "Zet je diploma maar op de kast, hier moet geoogst worden en ik heb jongens gekocht om de boerderij te helpen uitbouwen", redeneerde zijn vader. Zoonlief was het hiermee net eens en is naar Brussel getrokken.

Ambtenarencarrière

In 1949 is onze senior van de maand gestart op het ministerie van financiën. Vlak daarna moest Jan zijn legerdienst doen. Tijdens deze periode heeft Jan als onderwijzer gewerkt. Nadien heeft hij ook les gegeven aan alle vrijwilligers die tijdens de oorlog gediend hebben en die een verdere carrière in het leger wilden uitbouwen. Hij gaf les in taal, rekenen, aardrijkskunde... Na zijn legerdienst is Jan terug gaan werken bij het ministerie van financiën.

Jan is tijdens zijn professionele carrière nog via het ministerie van economische zaken en het ministerie van volksgezondheid gepasseerd.

"Op de personeelsdienst heb ik zelfs nog meegewerkt aan een KB om ambtenaren op 60 jaar op pensioen te laten gaan in plaats van op 65 jaar, mits 1 % aftrek per jaar dat ze vroeger op pensioen gingen", vertelt Jan. Op 60-jarige leeftijd heeft onze senior van de maand zijn pensioen aangevraagd volgens het stelsel dat hij zelf had uitgewerkt.

Boeken

Jan en zijn vrouw Fanny hadden ondertussen goed gespaard en begonnen aan lange reizen, waarbij ze alle continenten bezochten, behalve Zuid-Amerika. Ze trokken in totaal naar niet minder dan 72 landen.

Op Paasmaandag 2009 kreeg echtgenote Fanny een hersentrombose. Zij werd overgebracht naar het UZ Gasthuisberg. Volgens de dokters zou Fanny het niet halen.

Na een lange revalidatieperiode in het UZ Pellenberg werd Jans vrouw overgebracht naar het woonzorgcentrum Ter Vlierbeke. Jan ging trouw elke dag van 8 uur tot 20 uur bij Fanny op bezoek. Vanaf maart 2013 kreeg Jan een serviceflat aangeboden in Ter Vlierbeke, zodat hij dichter bij zijn Fanny kon zijn. Op 10 april 2014 is Fanny overleden.

Jan woont nog steeds in de serviceflat. Hij leest heel veel boeken over geschiedenis, politieke regimes, het boeddhisme en het communisme.