ANPR-camera op het Martelarenplein ingeschakeld

De gemeenteraad besliste in maart 2016 om ANPR-camera's te installeren in de wijk Spaanse Kroon en op het Martelarenplein. De ANPR-camera's in de wijk Spaanse Kroon zijn al een paar maanden actief. Op maandag 28 augustus werd ook de ANPR-camera op het Martelarenplein ingeschakeld.

De camera's moeten de verkeersveiligheid verhogen door verkeersovertredingen vast te stellen en te beboeten. In de wijk Spaanse Kroon gaat het om het sluipverkeer dat de Tiensesteenweg tijdens de spits wil omzeilen. De toekomstige fietssnelweg Leuven-Tienen loopt door de wijk en het sluipverkeer zou de fietsers daar hinderen.

Op het Martelarenplein gaat het om bestuurders die het plein oversteken, dit terwijl het sinds enkele jaren voor de meeste voertuigen verboden is om het (gehele) Martelarenplein over te rijden via de Tiensevest, zowel komende van de Diestsevest richting Tiensepoort als omgekeerd. Op het Martelarenplein zijn er heel wat bewegingen van bussen, taxi's, fietsers en voetgangers. Omwille van de verkeersveiligheid moeten zo veel mogelijk voertuigen gebruik maken van de tunnel onder het Martelarenplein. In het verleden bleek dat veel bestuurders de verbodsborden echter negeren en zo andere weggebruikers in gevaar brengen. De nieuwe ANPR-camera's zorgen ervoor dat elke overtreder beboet wordt.

De ANPR-camera's worden hoofdzakelijk gebruikt om de verkeersregels af te dwingen. Ze kunnen echter ook worden gebruikt in opsporings- of gerechtelijke onderzoeken. Gedurende een maand houdt de politie bij wie de camera's voorbij rijdt.

De installatie van ANPR-camera's rond het voetgangersgebied in de binnenstad is gestart in augustus. Deze camera's moeten ongewenst verkeer uit het voetgangersgebied weren. De activatie van de camera's is voorzien in het najaar van 2017. De geldende verkeersregels moeten vanzelfsprekend nu al gerespecteerd worden.

Martelarenplein - hoe zit dat nu juist?

  • Komende van de Diestsevest en rijdende naar de Bondgenotenlaan, kom je op het Martelarenplein de borden tegen op de foto als bijlage (Foto 2 - IMG_7566). Dit houdt in dat je verplicht bent om rechtsaf de Bondgenotenlaan in te rijden. Enkel vergunninghouders en fietsers, bromfietsen A en B en speedpedelecs mogen rechtdoor rijden naar de Tiensevest. De Bondgenotenlaan blijft dus nog wel bereikbaar vanuit de Diestsevest en de Bondgenotenlaan kan men nog steeds doorrijden tot aan het Rector De Somerplein (buiten de venstertijden) en tot aan de Vital Decosterstraat (binnen de venstertijden).
  • Komende van de Tiensevest en rijdende naar de Bondgenotenlaan, kom je op het Martelarenplein de borden tegen op foto als bijlage (Foto 1 - IMG_7567). Dit houdt in dat je het Martelarenplein niet mag oprijden, ook niet om door te rijden naar de Bondgenotenlaan. Enkel vergunninghouders en fietsers, bromfietsen A en B en speedpedelecs mogen rechtdoor rijden naar de Bondgenotenlaan en Diestsevest.