Help, mijn kind gaat uit!

Het schooljaar zit er bijna op. Eenmaal de examens achter de rug is het feest voor onze scholieren! Dat moet kunnen, als het maar op een verantwoorde, veilige en dus toffe manier gebeurt.

De preventiedienst doet op verschillende vlakken inspanningen om te informeren over de alcoholwetgeving en het veilig uitgaan: niet alleen via de scholen maar ook via cafés, winkels en organisatoren van fuiven of feesten. Op 30 juni staan ze met een infostandje op het Martelarenplein. De Preventiedienst geeft ook tips hoe je als ouder jongeren kan begeleiden om dat op een verantwoorde, veilige en dus toffe manier te doen.

Nog tijd zat voor alcohol: -16 geen alcohol, -18 geen sterke drank

Het is met reden dat de verkoop van alcohol aan jongeren gereglementeerd is. Alcohol heeft immers op jongere leeftijd veel meer negatieve gevolgen op de gezondheid. Onze jeugd komt er wel al op jonge leeftijd mee in contact. Hoe ga je daar als ouders mee om?

Enkele tips:

  • Praat erover! Maak duidelijke en realistische afspraken. Als je kind jonger is dan 16 jaar stel dan duidelijk dat je niet wil dat hij/zij alcohol drinkt en waarom. Pas afspraken aan als je kind ouder wordt, en waak erover dat ze nageleefd worden.
  • Geef je kind de raad met mate alcohol te drinken en tussen twee drankjes af te wisselen met water of frisdrank. Zo voorkom je uitdroging van het lichaam.
  • Waarschuw voor gesuikerde mixdrankjes zoals alcopops of zelfgemaakte cocktails (beiden sterke dranken), omdat het moeilijker is het alcoholpercentage hiervan juist in te schatten.

Veilig naar huis is zorg dragen voor mekaar

  • Benadruk het veilig thuis geraken. Het belangrijkste is het zorg dragen voor mekaar. Samen naar huis keren is veiliger dan alleen. En mocht het ergens fout gaan is het logisch dat men mekaar niet in de steek laat en de ouders verwittigt.
  • Leer je jongere dat drinken en rijden niet samen gaan. Dit geldt ook voor het rijden met de brommer en/of de fiets. Wie veilig uit gaat komt ook graag veilig thuis. Zorg op voorhand voor afspraken en een veilige oplossing.

Meer info: preventiedienst stad Leuven, 016 210 700, preventie@leuven.be,

www.druglijn.be/tips-en-advies/uitgaan/veilig-en-gezond-uitgaan