Spectaculaire daling van het aantal inbraken in 2016 in Leuven

In 2016 registreerde politie Leuven maar liefst 42,6 % minder inbraken dan in 2015. Dat politie Leuven bij het begin van dit jaar kan uitpakken met deze zeer positieve tijding is het resultaat van de inzet van het hele korps. Ook dit jaar is inbraak nog steeds één van prioriteiten van het zonale veiligheidsplan van de Leuvense politiezone en blijft het korps extra inspanningen doen om een kwalitatieve vaststelling van inbraken te blijven garanderen.

Het afgelopen jaar registreerde politie Leuven 438 inbraken in woongelegenheden. Dit is een spectaculaire daling met 325 inbraken t.o.v. 2015. Het is al het derde jaar op rij dat de inbraken in woongelegenheden dalen. Hiermee komen we op het laagste aantal feiten in 20 jaar.

Ophelderingen

In 2016 slaagde onze lokale recherche erin om 46 zware diefstallen uit gebouwen op te ophelderen. Daarnaast hebben zij ook nog tien inbraken in woningen gepleegd in de provincie Limburg door rondtrekkers opgehelderd.

Een overzicht van de belangrijkste ophelderingen van zware diefstallen in gebouwen in 2016:

  1. Eind 2015 en begin 2016 werden we geconfronteerd met verschillende inbraken in horecazaken via het keldergat in Leuven Centrum en Heverlee. De geldbuit was dikwijls aanzienlijk omdat de kluizen van de horecazaken werden opengebroken. In totaal konden we 12 inbraken in deze modus ophelderen. De zes verdachten betroffen minder- en meerderjarige lokale daders, die ofwel werden aangehouden door de onderzoeksrechter ofwel werden geplaatst door de Jeugdrechter. Na het vatten van de verschillende lokale verdachten viel het aantal inbraken via het keldergat volledig stil.
  2. Op 1 januari 2016 werden drie inbraken gepleegd in Heverlee. Er konden twee personen die illegaal in ons land verblijven opgepakt worden voor deze 3 inbraken.
  3. Sinds het najaar van 2015 werden 7 zware diefstallen gepleegd in eenzelfde bedrijf in de industriezone van Leuven. Op 13 september 2016 konden we twee daders, beide Roemenen, vatten die de 7 zware diefstallen bekenden. De buit betrof voor meer dan 100.000 euro aan materialen. Beiden werden aangehouden door de onderzoeksrechter.
  4. Begin juli 2016 werden er vier zware diefstallen gepleegd op Gasthuisberg en in de gebouwen van de KU Leuven aan de Celestijnenlaan te Heverlee. Voor deze diefstallen kon een Nederlandse veelpleger van 62 jaar oud gevat worden. Hij werd aangehouden door de onderzoeksrechter.
  5. Half augustus 2016 werd een verdachte op heterdaad betrapt na een inbraak in de gezinswoning in de Paul Van Ostayenlaan in Heverlee. Hij kon tevens gelinkt worden aan vijf andere inbraken in appartementen in Leuven. Hij werd ook aangehouden door de onderzoeksrechter.
  6. Eind oktober 2016 werd er een inbraak gepleegd in een gezinswoning in de Waversebaan in Heverlee. Na een achtervolging kon de wagen langsheen de E40 in Everberg geïntercepteerd worden met daarin 4 verdachten van Colombiaanse origine. Na verder onderzoek konden we nog 11 inbraken in gezinswoningen ophelderen, gepleegd in St.-Truiden, Beringen, Borgloon, Heusden-Zolder en Overijse. Het viertal werd aangehouden door de onderzoeksrechter.
  7. Medio februari 2016 konden twee Roemenen gevat worden nadat ze ingebroken hadden in drankautomaten in een gebouw van de KUL aan de Celestijnenlaan in Heverlee. Beiden werden aangehouden door de onderzoeksrechter.

Actieplan inbraken en resultaten politionele inzet

Inbraak is één van de prioriteiten van het zonale veiligheidsplan van de Leuvense politiezone. Ook in 2016 hebben we het actieplan inbraken verder uitgewerkt. Het actieplan steunt op drie pijlers.

  • Sensibilisering van de Leuvenaars

Een heel belangrijke pijler is het sensibiliseren van de bewoners. Het vatten van een verdachte gebeurt meestal na een tip van de oplettende burger.

Zo werd in 2014 de 'ALERT-campagne' geïntroduceerd. Deze campagne kreeg een herkenbaar logo en dook op via affiches en kaartjes in het Leuvense straatbeeld en de media, met daarbij de oproep aan burgers om verdachte situaties snel(ler) te melden. Deze campagne werd onder meer omwille van het grote succes in 2015 en 2016 voortgezet.

  • Zien en gezien worden

Een tweede pijler is zien en gezien worden. De politie voert heel zichtbare acties uit, zoals verkeerscontroles waarin heel gericht naar inbrekers wordt gezocht. Uiteraard zijn we ook anoniem op pad om de criminaliteit te bestrijden.

In 2016 vonden 6 ALERT-acties plaats. Deze acties hadden een eerder preventief en ontradend doel. Deze leverden volgende resultaten op:

  1. In totaal werden er 623 voertuigen en 622 personen gecontroleerd, waaronder verschillende gekend voor zware diefstallen,
  2. tijdens 5 van deze acties werden ook personen gecontroleerd die verdacht worden van het plegen van diefstallen of die verdachte handelingen stelden in het raam van andere inbreuken van georganiseerde criminaliteit. In totaal waren hierbij 11 gecontroleerde personen betrokken,
  3. tijdens de acties werden 2 winkeldieven op heterdaad gevat en werden 2 personen opgepakt met een bevel tot gevangenneming,
  4. tijdens de alert-acties werden 163 processen-verbaal opgesteld voor allerhande inbreuken.

Niet enkel politie Leuven gaat de strijd aan tegen inbraken. Er is een samenwerkingsakkoord met de omliggende zones om op geregelde tijdstippen gezamenlijk grote acties te doen tegen inbraken, beter gekend onder de naam 'FOCUS-acties'. In 2016 vonden er 7 van zulke acties plaats.

Daarnaast werkte ook de spoorwegpolitie mee aan een alert-actie en kregen we in juni ondersteuning van 20 aspirant-inspecteurs.

Kwaliteit van het politiewerk

De laatste pijler van het actieplan bestaat erin te zorgen dat we een hoge kwaliteit van het politiewerk blijven behouden.

De werking van het korps werd afgestemd op een draaiboek inbraken met best practices. Een interne praktijkgerichte opleiding inbraken werd ontwikkeld in samenwerking met de partners, waaronder labo federale politie en lokale recherchedienst. Deze opleidingen starten half januari en alle interventie-inspecteurs zullen aan deze 'opleiding op maat' deelnemen.

Om de vinger aan de pols met het fenomeen te houden worden wekelijks de criminaliteitscijfers van de afgelopen week met verschillende diensten besproken. Deze werkwijze laat toe om heel gericht en kort op de bal te spelen.

Zo werden onder meer volgende maatregelen genomen:

  • interne aandachtsvestigingen voor de medewerkers inzake nieuw gebruikte modus operandi, informatie rond dadergroepen, risicoplaatsen,…
  • uithangen van preventieaffiches in wijken met een verhoogd risico op inbraken
  • aanbod van infoavond door preventiedienst in inbraakgevoelige wijk
  • infostanden rond inbraken op beurzen en markten
  • persartikels met aandachtsvestigingen voor de burgers
  • inplannen van extra toezichtpatrouilles

Preventieve acties

De diefstalpreventieadviseurs van de preventiedienst van de stad Leuven staan dagelijks paraat om inwoners advies op maat te geven om hun woning zo goed mogelijk te beveiligen tegen inbraak.

In 2016 gaven zij 325 adviezen op maat, waarvan 298 aan particulieren. In totaal werden 119 premies uitgedeeld, met een gemiddelde tussenkomst van 319 euro per premie.

Mensen die slachtoffer werden van een woninginbraak kunnen tevens genieten van een gratis en vrijblijvend bezoek van de diefstalpreventieadviseurs, hiervan maakte 76 huishoudens gebruik. Dit aantal lag opmerkelijk lager dan in 2015 wat een rechtstreeks gevolg is van het dalend aantal inbraken in 2016.

Tot slot: enkele detailgegevens

  • 39 % van de feiten is een poging (38,1 % in 2015). Het aandeel pogingen ligt opmerkelijk hoger bij inbraken in woningen (43,9 %) dan bij de inbraken in appartementen (32,8 %).
  • inbrekers bezochten in 2016 vaker een woning dan een appartement en dit in tegenstelling tot in 2015 (toen vonden ongeveer evenveel inbraken plaats in woningen als in appartementen). 2/3 van de feiten werden gepleegd in een woning (282 inbraken), verder nog 131 inbraken in een appartement en 25 feiten in een kamer.
  • Het aandeel inbraken in Leuven-centrum daalde in 2016 t.o.v. 2015 (30 % van de inbraken vonden daar in 2016 plaats, t.o.v. 45 % in 2015). Ook in Kessel-Lo nam het procentueel aandeel inbraken toe in 2016 t.o.v. 2015 (28,9 % in 2016 t.o.v. 17,6 % in 2015). In Heverlee zagen we het procentueel aandeel licht dalen (van 30,88 % in 2015 naar 28,76 % in 2016); kortom de spreiding van de inbraken over de drie grootste deelgemeente is in 2016 min of meer gelijkmatig verdeeld en dit in tegenstelling tot de voorgaande jaren.