Gemeenschapswacht

Gemeenschapswachten zijn bevoegd om toezicht te houden op de naleving van gemeentelijke reglementen. Tevens zijn zij steeds zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Het verhogen van het veiligheidsgevoel, preventie (o.a. fiets labelen) en het voorkomen van overlast zijn de kerntaken.

Zij zijn ook allen opgeleid als "gemachtigd opzichter", zodat zij in sommige gevallen het verkeer kunnen stilleggen om bv. voetgangers te helpen de rijbaan over te steken. Zij zijn regelmatig aanwezig in het stadscentrum (bv. tijdens de woensdagmarkt), in de stationsbuurt en bij evenementen.

Politiebevoegdheid hebben gemeenschapswachters niet, maar de wet voorziet wel dat de dienst altijd een link heeft met de lokale politiezone. In Bilzen is INP Hermans Hennie hun contactpersoon. Gemeenschapswachters kunnen allerlei meldingen aan hem doorgeven zodat de politie er gepast op kan reageren.

Contact

  • Dienst Omgeving – Team Toezicht (Stad Bilzen)

    Tel.: 089/51 93 02

    E-mail: toezicht@bilzen.be

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Bilzen-Hoeselt-Riemst via het contactformulier of telefonisch via 089366800.