Trekhaak en aanhangwagens: laat je niet met problemen overladen!trekhaak

Iedereen die al eens iets (groot) vervoert slaat een aanhangwagen aan de haak. Maar hoe dient dit eigenlijk wettelijk correct te verlopen ?

Trekhaak monteren = keuring respecteren!
Vooreerst heb je, vanzelfsprekend, een voertuig nodig met een trekhaak. Een zeer belangrijk gegeven hierin is dat elke trekhaak gekeurd moet worden, het maakt hierbij niet uit hoe oud / nieuw je auto is. Zelfs als je auto splinternieuw is en je hebt er een trekhaak bij laten monteren, dan nog dien je deze trekhaak te laten keuren. Dient de trekhaak om een fietsendrager of een lichte aanhangwagen, dan krijg je een keuringsbewijs dat geldig is totdat het voertuig vier jaar oud is. Nadien dien je gewoon de voorgeschreven keuringen op te volgen.

Wens je echter zwaardere aanhangwagens te trekken dan dien je jaarlijks de trekhaak te laten keuren. De mensen van de keuring kunnen je hierbij ook informeren. Let er ook op dat de trekhaak de leesbaarheid van de nummerplaat niet mag belemmeren, er bestaan trouwens ook afneembare trekhaken. Hoeveel gewicht kan de trekhaak aan? Voor elk type voertuig is dit verschillend. Het is duidelijk dat een kleine auto minder zware aanhangwagens mag trekken dan een grote, zware auto. Als je de trekhaak hebt laten keuren, dan wordt er op het keuringsbewijs of identificatieverslag het gewicht vermeld dat je met de auto mag trekken. Hierbij vind je hoe zwaar de ongeremde aanhangwagen mag wegen en hoeveel gewicht de trekhaak aankan als je een geremde aanhangwagen trekt. Let hier dus goed op. De aanhangwagen Controleer bij het aankoppelen van een aanhangwagen steeds of alle lichten van de aanhangwagen nog werken. Zo vergeet je ook niet de stekker en de noodkoppeling aan te koppelen. Aan een aanhangwagen dient er ook een “noodkoppeling” te zijn die verhindert dat de aanhangwagen een eigen leven gaat leiden als er iets misloopt aan de trekhaak. Deze koppeling bestaat meestal uit een ketting of een andere metalen draad. Heb je een “lichte” aanhangwagen (max 750 kg), dan is het nodig om op de aanhangwagen dezelfde nummerplaat te hangen dan de auto waarmee je de aanhangwagen trekt.

Dus, als je de aanhangwagen van familie of vrienden leent, hang dan een reproductienummerplaat van je auto op de aanhangwagen. Bij een aanhangwagen die reeds een nummerplaat heeft die met een U of een Q begint is het niet nodig je nummerplaat te hangen. Neem hiervan wel de documenten (verzekering, keuring en inschrijving) mee.