Veel voorbeeldige bestuurders tijdens weekendcontrole "rijden onder invloed"

Veel feestvierders en terrasjesgangers hadden een voorbeeldige BOB aangeduid om iedereen veilig thuis te krijgen. Dat bleek meteen tijdens een weekendactie gericht op het rijden onder invloed. De nieuwe wetgeving waarbij de drempelwaarde daalde van 1.5 naar 1.2 promille bleek voor enkele duidelijk dronken bestuurders al meteen een juiste beslissing. 

geen alcohol achter het stuur

Tijdens de avond en nacht van zaterdag 17 op zondag 18 juni werd er tijdens een verkeersactie in de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst gecontroleerd op het rijden onder invloed. We werden hierin bijgestaan door enkele aspirant-inspecteurs die momenteel stage volgen in onze politiezone.

Onze controleposten stonden opgesteld op de Bilzersteenweg in Vlijtingen (Riemst), de Rode Kruislaan en op Abbendaal in Bilzen, en op de Bilzersteenweg in Hoeselt.

Het merendeel van de goedgevulde wagens had een ZomerBOB achter het stuur. Van de 572 gecontroleerde bestuurders bleken er 13 onder invloed van drank of drugs te rijden.

De nieuwe wetgeving die de drempelwaarde sinds begin deze maand van 1.5 naar 1.2 promille liet zakken, bleek voor enkelen meteen van toepassing: 5 bestuurders zagen hun rijbewijs ingetrokken voor de duur van 15 dagen, waarvan er zich 2 tussen de nieuwe en de oude grens bevonden.

2 anderen moesten hun rijbewijs 6 uur missen, en 4 van bestuurder speelden hun rijbewijs 3 uur kwijt.

1 bestuurster testte positief op het gebruik van cocaïne. Bovendien bleek ze niet eens over een rijbewijs te beschikken. Haar voertuig werd ter plaatse in beslag genomen.

Verder werden er boetes uitgeschreven voor het niet dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van een gsm achter het stuur, en voor hinderlijk parkeren. Eén motorrijder werd beboet omdat hij in korte broek en shirt op de motor zat.

In het centrum van Bilzen werd later die nacht nog een fietser betrapt die zonder licht aan het fietsen was. Omdat hij onder invloed leek, werd hem een speekseltest opgelegd. Deze tekende positief voor het gebruik van amfetamines.

De fietser was niet aan zijn proefstuk toe. Het zal nu de 7e keer zijn dat hij zich dient te verantwoorden voor de politierechter wegens het sturen onder invloed.

Labels