Problematiek

 Onze politiezone wordt momenteel geconfronteerd met een resem diefstallen uit voertuigen. Door onderstaande tips toe te passen, zet je al een eerste stap in de goede richting voor het voorkomen van een diefstal uit je voertuig.

 

Top 5 buit

1. gps
2. persoonlijke bezittingen zoals identiteitskaart, bankkaart, rijbewijs, portefeuille, ...
3. laptop
4. gsm
5. autoradio

Ook boorddocumenten zijn een zeer gegeerd doelwit, meer bepaald hetinschrijvingsbewijs. Omdat het essentieel is voor de identificatie van een voertuig, kan hetinschrijvingsbewijs gebruikt worden om een andere, gestolen wagen te verhandelen Of ook bij het plegen van verzekeringsfraude. .

Preventietips

 

  •          Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte plaats.
  •          Sluit uw deuren steeds zorgvuldig af. Ook als het enkel voor even is. En ook wanneer u parkeert op een private oprit. Sluit niet alleen de portieren af. Vergeet niet de ramen, het open dak en de koffer af te sluiten.
  •          Neem alle waardevolle voorwerpen uit de wagen: gps, gsm, laptop, handtas, jas, fototoestel, sleutels...noem maar op. Kunt u ze niet meenemen, onttrek ze dan aan het zicht. Doe dit wel op voorhand, zodat niemand in de verleiding komt.
  •          Verwijder de gsp-houder en de zuignapafdruk. Deze zuignapafdruk is voor dieven een teken aan de wand.
  •          Schakel blue-tooth en wifi-functie van gps, laptop, gsm uit. Zo kunnen dieven het signaal niet opvangen.
  •          Gebruik de pin-code op uw gps. Deze optie is vaak voorzien, maar niet standaard geïnstalleerd. Stel deze functie in zodat de gps na de diefstal niet meer bruikbaar is.
  •          Toon dat er niets waardevols in de wagen is: laat het handschoenkastje en kofferzeil open.
  •          Maak een inventaris van het merk, type, serie- en IMEI-nummer van uw waardevolle voorwerpen. Voor de politie zijn deze gegevens belangrijk wanneer zij gestolen goederen terugvinden.
  •          Neem de boorddocumenten mee. In het criminele circuit zijn deze veel waard. Bewaar ook kopieën op een veilige plaats thuis. Dit maakt aangifte bij diefstal een stuk gemakkelijker.
  •          Nummerplaten zijn eveneens in trek bij dieven. Ze gebruiken deze om op een ander voertuig te hangen bij het uitvoeren van allerlei criminele activiteiten. Dit kan uiteraard voor het slachtoffer nare gevolgen hebben. U kan diefstal van uw nummerplaten bemoeilijken door ze met speciale veiligheidsschroeven (ééntoerschroeven) vast te zetten.

 

Wat nu gedaan?

Wat moet u weten als u toch slachtoffer wordt?

1. Doe steeds aangifte bij de politie.
2. Blokkeer uw bank- en kredietkaarten via CARDSTOP 070 344 344.
3. Blokkeer uw identiteitsdocumenten via DOCSTOP 00800 2123 2123.
4. Verwittig uw verzekeraar.

Ook nuttig

Maak een inventaris op van alle waardevolle voorwerpen zodat u deze gedetailleerd kunt beschrijven.

Noteer onder meer merk, type, serienummer en neem foto's.

Bewaar thuiskopieën van uw boorddocumenten. Mocht alles worden teruggevonden, dan kan de politie u opsporen als de eigenaar.

 

Vandaag is voor het eerst is het fenomeen van “cashtrapping” voorgekomen aan een van onze geldautomaten in onze politiezone.

 

Wat is cash trapping?

Bij cash trapping bevestigen criminelen een afdekplaatje of een soort kleefband aan de gleuf van de geldautomaat waaruit de bankbiljetten komen. Bij het pinnen houdt het afdekplaatje of de kleefband de biljetten tegen. Het slachtoffer krijgt zijn bankkaart terug en denkt dat de geldautomaat defect is. Wanneer hij of zij dan weggaat, slaan de criminelen hun slag. Zodra het slachtoffer de hoek om is, haalt de dief het plaatje of de plakband weg en neemt de biljetten uit de gleuf van de geldautomaat. 

De politie vraagt om bij problemen met het geld afhalen de automaat niet alleen te laten en onmiddellijk de politiediensten te verwittigen op het nummer 101 of 011/85.99 30 tijdens de kantooruren. 

Tref je sporen van kleefband aan op een geldautomaat, neem dan meteen contact op met de politie.

Alcohol, drugs en snelheid vormen nog steeds de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Uit verkeersstatistieken blijkt dat alcohol gerelateerde verkeersongevallen met lichamelijk letsel zich verhoudingsgewijs meer voordoen in de weekendnachten. Weekendongevallen blijken bovendien aanzienlijk ernstiger dan verkeersongevallen tijdens de rest van de week.

Nog te veel bestuurders nemen het niet zo nauw met het besturen van voertuigen na het gebruik van alcoholische dranken. Nog veel mensen blazen positief ondanks het feit dat de alcoholcontroles duidelijk aangekondigd worden. Autobestuurders zijn zich blijkbaar nog niet altijd bewust van de gevaren van het rijden onder invloed.

Daarom willen wij in Limburg met dit eerste gemeenschappelijke actieweekend nogmaals benadrukken “dat drinken en rijden niet samen horen en ook niet kunnen”.

De SLim-acties zijn meer dan nodig!

‘SLim’ staat voor ‘Safe Limburg’ en is een initiatief van de Limburgse gouverneur Herman Reynders, in samenwerking met de burgemeesters, procureur des Konings, de korpschefs van de lokale politie en de federale wegpolitie.

SLim-acties zijn gecombineerde verkeersacties gericht op het rijden onder invloed van alcohol, drugs en te hoge snelheid. Deze acties vinden élk weekend plaats, het hele jaar door in minstens 4 politiezones van de Provincie Limburg (streefdoel).

Eerste gemeenschappelijk actieweekend: van 6 tot 9 juni a.s.

De SLim-acties vinden plaats in het weekend van vrijdagavond tot maandagmorgen. In het weekend van 6 tot 9 juni a.s. zullen tussen vrijdagavond 22.00u en maandagmorgen 06.00u, gecombineerde alcohol‑, drugs- en snelheidscontroles zullen gehouden worden door bijna alle Limburgse lokale politiezones samen op lokale en gewestwegen en door de WegPolitie Limburg op de autosnelwegen. Ook zullen de studenten van de Limburgse politieschool PLOT deelnemen aan dit actieweekend.