De afgelopen weken werden opnieuw honderden mensen in ons land opgebeld door fraudeurs die zich uitgeven voor Microsoft-medewerkers. Ook eind november vorig jaar was er een toevloed van dergelijke telefoontjes. De oplichters bellen hun slachtoffer op met de smoes dat er problemen zijn met hun computer. Zo vragen ze bijvoorbeeld om Windows 8.1 terug te zetten naar Windows 8 of maken ze het slachtoffer wijs dat er een virus op de computer staat en bieden ze hun diensten aan.

 

De oplichters proberen uiteindelijk het  slachtoffer vertrouwelijke gegevens te ontfutselen en vragen te surfen naar een  bepaalde website. Nadat de gedupeerde de bewuste website heeft bezocht, kunnen  de oplichters van op afstand zichzelf toegang geven tot de computer van het  slachtoffer. Daarna vragen ze het slachtoffer te betalen voor de bewezen  diensten. Indien de gedupeerde niet wil betalen, dringen ze aan of blokkeren ze  zelfs de computer.

Aangezien ze de kans kregen om kwaadaardige  software op de computer van het slachtoffer te installeren, blijft deze onder  controle van de oplichters, zelfs zonder dat het slachtoffer dit merkt. Zo kan  de gedupeerde in de toekomst opnieuw slachtoffer worden van andere praktijken  zoals spionage, oplichting of afpersing.

Mogelijks is de aanleiding voor de huidige  golf het einde van de ondersteuning van Windows XP op 8 april. Wie nog op  Windows XP werkt, kijkt sowieso beter uit naar een alternatief. Meer informatie  staat hier.

Wat  te doen indien je wordt opgebeld?

Zowel Microsoft als de federale politie  vragen de burgers met aandrang niet in te gaan op deze telefoontjes.  “Informatie over beveiligingsincidenten of updates van beveiligingssoftware  sturen we via e-mail naar abonnees van ons programma voor  beveiligingsberichten. Onze helpdesk zal hiervoor nooit proactief naar  eindgebruikers bellen en al zeker nooit persoonlijke gegevens vragen of  gebruikers laten betalen. Doordat software steeds beter beveiligd is, hebben  cybercriminelen minder succes om computers ongemerkt te infecteren met malware.  Vandaar dat ze personen bellen om hun veiligheid prijs te geven of hen de  slechte software te laten installeren”, reageert Philippe Rogge, General  Manager van Microsoft België en Luxemburg.

De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van  de federale gerechtelijke politie raadt aan de telefoon gewoon in te haken en  in geen geval de opgedragen opdrachten uit te voeren. Er wordt ook  uitdrukkelijk gevraagd zeker geen gevoelige informatie te geven via telefoon  (zoals gebruikersnamen, wachtwoorden of kredietkaart- of bankgegevens).

Wat  te doen indien je computer al onder controle is geweest van de oplichters?

Indien je al toegang tot je computer hebt  gegeven, koppel dan de computer onmiddellijk los van het internet en voer een  volledige scan uit met een recente en up-to-date virusscanner en verwijder de  ontdekte malware. Je kan indien nodig je computer ook opnieuw laten installeren.  Wijzig zeker ook alle wachtwoorden, zowel van de computer als van alle  internetaccounts (mailbox, Facebook, Twitter, ...). Wijzig ook de  veiligheidsvragen die je krijgt wanneer je je wachtwoord van die accounts  vergeet.

Wat  te doen indien je schade hebt geleden?

Heb je naar aanleiding van dit type van  oplichting schade geleden, dan kan je een klacht neerleggen voor hacking en  sabotage van je computer bij je lokale politie. Verzamel alle gegevens die  bewijs kunnen leveren van de feiten en van de geleden schade. Noteer alle  gegevens die je van de oplichters kreeg, zoals telefoonnummers, namen en  websiteadres en neem deze mee naar de politie. 

Ook in andere landen zijn gelijkaardige  gevallen gekend. Op deze pagina verzamelde Microsoft meer informatie en enkele  tips:

http://www.microsoft.com/nl-be/security/online-privacy/msname.aspx

Over Microsoft Microsoft is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van  software, diensten en internettechnologie voor privé- en zakelijk  computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten  die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden tot een prettiger en  gemakkelijker gebruik van de computer, ongeacht waar, wanneer en op welk  toestel.

Jaarlijks organiseert de provincie Limburg een provinciale Autoluwe Schooldag. Op deze dag laten de ouders en leerkrachten hun auto zoveel mogelijk aan de kant en moedigen we hen aan om met een duurzaam alternatief naar school te komen. De provinciale Autoluwe Schooldag staat in het teken van het STOP-principe: Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer en Privé Vervoer.  De “P” laten we zoveel mogelijk geparkeerd staan. Tenminste 1 dag zorgt dit initiatief voor een aangename en veilige schoolomgeving zonder druk autoverkeer.

Dit jaar valt de provinciale Autoluwe Schooldag op woensdag 7 mei.

Wedstrijd "ontwerp je eigen verkeersbord!"

Om de provinciale Autoluwe Schooldag te promoten, organiseert de provincie Limburg een wedstrijd voor alle Limburgse scholen van het kleuter- en lager onderwijs. Deze wedstrijd start op maandag 24 maart en loopt ten einde op vrijdag 25 april. De uitreiking van de prijzen is tijdens de autoluwe (school)week in mei.

De voorwaarde om mee te kunnen doen met de wedstrijd is dat de scholen actief moeten deelnemen aan de provinciale Autoluwe Schooldag. Het thema van de wedstrijd draait dit jaar rond "veilig verkeer".

De wedstrijd is opgedeeld in drie leeftijdsgroepen die allemaal dezelfde opdracht krijgen: de ingeschreven klassen ontwerpen apart op een leuke en creatieve manier een verkeersbord rond het thema "veilig verkeer". Het ontwerp mag zowel digitaal als “handmatig” zijn. Let wel op dat het ontwerp digitaal ingezonden moet worden.

In totaal kiest de provinciale jury drie winnaars: een klas uit het kleuteronderwijs, een klas uit het 1ste-2de-3de leerjaar en een klas uit het 4de-5de-6de leerjaar. Zij ontvangen hun ontwerp als levensecht verkeersbord (max. grootte: A2), met daarbij ook een bijbehorende waardebon van 500 euro!  Om meerdere leerlingen te belonen voor de geleverde inspanningen krijgen de leerlingen uit de eerste 80 klassen, die deelnemen aan de wedstrijd en hun ontwerp tijdig inzenden, een "verkeersveilig" gadget in het kader van de provinciale Autoluwe schooldag.

 

Meer info op www.limburg.be/autoluweschooldag2014

 

                                        

NOG PLAATSEN VRIJ VOOR 12 APRIL!

Jaarlijks betekent het begin van de lente ook steevast het begin van het motorseizoen.

Heel wat motorrijders halen hun motor terug van stal bij de eerste zonnestralen na een periode van donkere dagen. Zij willen immers opnieuw genieten van de mooie landschappen en de prachtige natuur. En zeg nu zelf, welke plek leent zich daar beter voor dan Limburg!

Jaarlijks gaat het begin van het nieuwe motorseizoen ook steevast gepaard met ongevallen waar motorrijders bij betrokken zijn. De ‘fout’ ligt daarbij zeker niet altijd bij de motorrijders zelf. Meerdere factoren spelen immers een rol bij het tot stand komen van een ongeval.

Herman Reynders: “Uit studies blijkt dat motorrijders het meest kwetsbaar zijn in het verkeer: in 2013 waren 30% van de gewonde motorrijders dodelijk of zwaar gewond. Dit percentage ligt hoger dan bij de letselongevallen in 2012 (25%). Een cijfer waar wij ons dan ook niet mee tevreden kunnen stellen.”

Daarom wil de Provincie Limburg en de lokale Politie, in samenwerking met het Centrum voor Motorbeheersing, bij het begin van het nieuwe motorseizoen extra aandacht besteden aan de behendigheid en rijvaardigheidstechnieken van motorrijders om zo tot een nog ‘verkeersveiliger’ Limburg te komen en bij te dragen tot de “GO FOR ZERO”-campagne.

Dit zullen zij doen door middel van het organiseren van 2 GRATIS motorscreenings.

Op deze screenings krijgen de motorrijders en scooterrijders vanaf 125 cc de kans om gedurende een halve dag een aantal basisvaardigheden aan te leren of op te frissen.

Er wordt eveneens aandacht besteed aan de recente wijzigingen in de regelgeving met betrekking tot motorrijders en hun uitrusting.

Prioriteit zal worden gegeven aan NIEUWE motorrijders die voorheen nog niet aan een dergelijke motorscreening hebben meegedaan. Daarom zullen de verkeersdiensten in de lokale politiezones worden gesensibiliseerd om “hun” motorpubliek aan te spreken en uit te nodigen, mede ondersteund door een affichecampagne, door de verspreiding van flyers bij o.a. de lokale politie, het gemeentebestuur, tankstations, motorwinkels,..

Deze motorscreenings komen tot stand met medewerking van de verkeersdiensten van de Limburgse politiezones, het Centrum Voor Motorbeheersing Tongeren en de logistieke steun van de steden Tongeren en Lanaken.

De eerste motorscreening vindt plaats op 12 april 2014 in Tongeren, de tweede op 26 april 2014 in Lanaken.

De geïnteresseerde motorrijders kunnen zich inschrijven voor deze motorscreenings via: www.limburg.be/verkeersveiligheid

of op het telefoonnummer 011 23 80 43.

In de maand mei volgt dan een provinciale thema-actie rond “motorrijders”. Dat betekent dat de Limburgse politiezones de controles opvoeren, zonder hierbij jacht te maken op de motorrijders.

Het is vooral de bedoeling de motorrijders te confronteren met hun kwetsbaarheid en hun te wijzen op de gevaren. Bij vaststelling van ernstige inbreuken zal er uiteraard wel opgetreden worden.

Herman Reynders                                                             

gouverneur       

Voor meer info:

Jacques Philippaerts, hoofdcommissaris-projectcoördinator,

Dienst Politie,(Verkeers-)Veiligheid en Openbare Orde

Tel: 011 23 80 45  

                                                                

Contact

Informatie en Communicatie – Sabine Parmentier – 011 23 80 31 – Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.