Burenbemiddeling

Burenbemiddeling

“Beter een goede buur dan een verre vriend”, maar samenleven is niet altijd even gemakkelijk. Misverstanden tussen buren zijn menselijk. Bij burenconflicten gaat het vaak om kleine, alledaagse problemen waar iedereen wel eens mee te maken heeft. Als zo een probleem niet besproken wordt tussen de partijen onderling, dan kan dat de relatie tussen buren flink verzuren. Een goed gesprek kan vaak deze ergernissen oplossen. Als met je buur praten echter moeilijk is, dan kan het inschakelen van een burenbemiddelaar een uitkomst bieden.

Beschrijving

Burenbemiddeling is er om, onder begeleiding van een neutrale bemiddelaar, de communicatie met je buur te herstellen, de overlast bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is.

Hoe werkt de dienst Burenbemiddeling?

Je neemt contact op met de dienst burenbemiddeling en schetst het probleem. Daarna zal een bemiddelaar ter plaatse komen en naar je verhaal luisteren. Nadien neemt de bemiddelaar contact op met je buur, kaart de problematiek aan en luistert ook naar zijn/haar verhaal. Vervolgens worden jullie samen uitgenodigd op een neutrale plaats om beiden jullie verhaal aan elkaar te vertellen en samen te zoeken naar een oplossing die voor jullie aanvaardbaar is. De bemiddelaar neemt daarbij een NEUTRALE positie in en is meerpartijdig; hij/zij is er voor jou, maar ook voor je buur. Hij/zij brengt jullie samen, leidt het gesprek en waakt erover dat jij en je buur de kans krijgen om jullie standpunten, emoties, frustraties, verwachtingen, belangen en wensen te verwoorden.

Bij welke problemen kan burenbemiddeling jou helpen?

  • geluidsoverlast
  • rommel, vuilnis of geuroverlast
  • afscheidingen tussen woningen/tuinen
  • overhangende bomen of struiken
  • pesterijen
  • vernielingen
  • parkeeroverlast

Bij welke problemen kan de dienst burenbemiddeling niet helpen?

  • strafrechtelijke feiten
  • conflicten tussen (ex-)partners of familie
  • juridische of huurgeschillen
  • psychologische problemen of verslavingen

Indien deze problemen toch bij de dienst burenbemiddeling terechtkomen, wordt voor een correcte doorverwijzing gezorgd.

Gratis, vrijwillig en vertrouwelijk

  • Burenbemiddeling is gratis!
  • Deelname is vrijwillig: Jij en je buur beslissen zelf of je deelneemt aan een bemiddeling.
  • Bemiddelaars vertellen niets tegen anderen. Ze geven enkel info door als je daarmee instemt.

Hoe kan je een beroep doen op bemiddeling?

  • Telefonisch: Je belt met de dienst burenbemiddeling om een afspraak te maken op het nummer: 011-48 05 69
  • Schriftelijk: Je stuurt een briefje waarin je kort je probleem schetst, je adres EN telefoonnummer vermeldt, naar het adres: dienst Burenbemiddeling, Sluisberg 1, 3800 Sint-Truiden
  • Elektronisch: Je kan uiteraard ook je contactgegevens en een korte probleemschets mailen naar: pz.poltrudo.burenbemiddeling@police.belgium.eu

     

Tips:

- Probeer het eerst zelf

Praat met je buur, een goed gesprek kan vaak ergernissen oplossen. Wacht niet te lang om met je buur te praten. Een kleine ergernis dadelijk bespreken is makkelijker dan te wachten tot verschillende ergernissen zich hebben opgestapeld. Bovendien zorgt net het niet bespreken van kleine ergernissen ervoor, dat je je ook andere zaken gaat ergeren, waar je eigenlijk niet echt een probleem mee hebt.

Let op: praat niet met je buur als je zelf nog boos bent. Wacht om een gesprek over het probleem met je buur aan te knopen tot je rustig bent. Wanneer je een gesprek aangaat op het moment dat je boos bent, draait dit vaak verkeerd uit.

Durf je niet dadelijk een gesprek aangaan? Een beleefd briefje kan een eerste stap zijn.

- Geluidsoverlast

Buren die met deuren slaan, kinderen die schreeuwen en ouders roepen, harde muziek of stampen op de vloer, … het kunnen allemaal bronnen van ergernissen zijn.

Suggesties

  • Bespreek je probleem met de buren persoonlijk, telefonisch of via een briefje. Misschien hebben ze helemaal niet door dat ze overlast veroorzaken. Maak duidelijke afspraken.
  • Eenvoudige maatregelen lossen vaak veel geluidsoverlast op. Een tapijt of andere vloerbedekking, gordijnen, viltjes onder de stoelen, … zorgen voor minder geluidshinder. Misschien kan je zelf ook iets ondernemen om de overlast te verminderen.
  • Spreek met je buur af wanneer je graag een rustmoment hebt, bijvoorbeeld bij verbouwingen. Zo is het lawaai voorspelbaarder en weet je wanneer het stopt.

Helpt een gesprek niet? Kom je er nog steeds niet uit? Vraag dan hulp van burenbemiddeling.

- Problemen met de tuin of afscheiding

De tuin zorgt vaak voor burenruzies. De afscheiding tussen de tuinen is een veel voorkomend voorbeeld. Die wordt vernield, zonder overleg weggehaald of hij valt om.

Andere ergernissen in de tuin of rond de woning zijn gebrek aan onderhoud, bomen die te veel schaduw geven, overhangende takken, vallende bladeren die een dakgoot verstoppen en zonder overleg snoeien bij de buren.

Ook tuinhuisjes en andere constructies in de tuin kunnen een bron van ergernis zijn: ze belemmeren het uitzicht, staan te dicht op de scheiding...

Suggesties

  • Bespreek je probleem met je buren persoonlijk, telefonisch of via een briefje. Misschien hebben ze helemaal niet door dat ze overlast veroorzaken.
  • Heb je last van overhangende takken? Vraag de buren dan vriendelijk om die te snoeien. Leg uit waarom je dat graag wilt, zodat de buren je verzoek begrijpen. Wel moet je de buren in je tuin toelaten als dat voor het snoeien nodig is. Wil je dat liever niet, dan kan je de buren vragen of je misschien zelf de takken mag snoeien.
  • Willen de buren niet samen met jou een schutting plaatsen? Misschien kan je er dan een op je eigen grond plaatsen.

Helpt een gesprek niet? Kom je er nog steeds niet uit? Vraag dan hulp van burenbemiddeling.

- Kinderen en jongeren

Kinderen maken al eens lawaai, en zijn zich hier zelf niet steeds van bewust. Ze spelen binnen met de bal, ze springen buiten op de trampoline, ze zingen liedjes of maken ruzie met elkaar …       

Suggesties

  • Bespreek de overlast die je ervaart met de ouders van het kind/de kinderen. Focus vooral op het effect dat het gedrag heeft op jou zonder hen te beschuldigen. Misschien zijn ze niet goed op de hoogte van wat hun kinderen doen of wat het lawaai bij jou teweeg brengt. Leg duidelijk uit waarom je er last van hebt. Probeer duidelijke afspraken te maken die voor zowel voor jou als voor de buren werken.
  • Iedereen heeft het beste voor met zijn kind. Opvoeden is niet altijd gemakkelijk en misschien zijn er problemen waarvan je niks afweet. Probeer je in de ander te verplaatsen, zo vergroot je de kans op een goed gesprek. Misschien zijn de ouders ook ten einde raad.

Helpt een gesprek niet? Kom je er nog steeds niet uit? Vraag dan hulp van burenbemiddeling.

- Dieren

Blaffende honden, honden die in de tuin worden uitgelaten en voor geuroverlast zorgen, geiten die uitbreken en je aangelegde tuin verwoesten, katten die hun behoefte doen in jouw tuin of ongevraagd je huis komen binnenlopen, kraaiende hanen…het zijn maar een aantal voorbeelden van hinder veroorzaakt door dieren.

Suggesties

  • Bespreek de overlast met je buren persoonlijk, telefonisch of via een briefje.
  • Misschien beseffen ze niet dat hun dieren voor ergernis zorgen. Misschien weten de buren ook niet hoe ze het moeten aanpakken en kan jij suggesties doen.
  • Leg uit wat je belangrijk vindt en probeer samen tot duidelijke afspraken te komen.

Helpt een gesprek niet? Kom je er nog steeds niet uit? Vraag dan hulp van burenbemiddeling.

- Rommel, sluikstort, afval

Opgeruimd staat netjes, maar lang niet iedereen denkt daar zo over of vindt het even makkelijk zijn/haar woning en de ruimte errond netjes te houden. Slechte schoonmaak van de trappen of de inkomhal of buren die de gezamenlijke afspraken over de schoonmaak niet nakomen, maar ook tuinen die gebruikt worden als stockageruimte voor vuilniszakken en ander afval kunnen voor ergernis en in het slechtste geval voor ongedierte zorgen.

Suggesties

  • Bespreek de overlast met je buren persoonlijk, telefonisch of via een briefje.
  • Leg uit wat je juist stoort en waarom. Misschien weten ze niet dat jij je ergert aan hun gedrag. Leg uit wat je belangrijk vindt en probeer samen tot duidelijke afspraken te komen. Misschien kan je je buur er steeds vriendelijk aan herinneren wanneer het vuilnis wordt opgehaald, zodat hij/zij dit tijdig kan buitenzetten.

Helpt een gesprek niet? Kom je er nog steeds niet uit? Vraag dan hulp van burenbemiddeling.

- Verbouwingen

Wanneer mensen hun woning verbouwen brengt dit vaak heel wat lawaai met zich mee. Bovendien klussen heel wat mensen in hun vrije tijd, maar laat dat nu net ook die ene dag zijn dat jij kan uitslapen …

Suggesties

  • Ga met de buren in gesprek over (ver)bouwplannen persoonlijk, telefonisch of via een briefje. Wissel info uit over wat jullie belangrijk vinden en probeer oplossingen te vinden die voor beiden goed werken.
  • Spreek af wanneer er rust is zodat het voor iedereen leefbaar blijft.
  • Helpt een gesprek niet? Kom je er nog steeds niet uit? Vraag dan hulp van burenbemiddeling.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 011 701911.