Provinciale thema-actie GORDEL/GSM

Gordel en gsm in het verkeer?

We zijn er zélf voor verantwoordelijk en kunnen er dus ook zélf iets aan doen!

In het kader van de provinciaal gecoördineerde thema-acties inzake verkeersveiligheid, vindt van donderdag 1 oktober 2015 tot 15 oktober 2015 de thema-actie 'GORDEL /GSM' plaats. De bedoeling van deze actie is enerzijds om de bestuurders én de passagiers te herinneren aan de plicht de gordel te dragen in de auto (artikel 35 van de Wegcode), en anderzijds om de bestuurders bewust te maken van het gevaar van het gebruik van de gsm tijdens het besturen van een voertuig (artikel 8.4 van de Wegcode).

De gsm/smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Iedereen is altijd en overal bereikbaar, dus ook wanneer we aan het rijden zijn. Een gsm-oproep beantwoorden terwijl we achter het stuur zitten kan voor erg gevaarlijke situaties zorgen: sommige chauffeurs vertragen plots, anderen vertonen een aarzelend gedrag en wijken van hun traject af en nog anderen negeren voorrangsregels en zien de zwakke weggebruikers niet eens meer staan. Gsm'en achter het stuur veroorzaakt dan ook heel wat ongevallen.

Niet enkel bellen, ook sms'en is verboden wanneer je aan het rijden bent (zelfs wanneer je stilstaat in de file of aan een rood licht!).

Iedereen weet ondertussen ook dat het dragen van de gordel dragen verplicht is. U moet altijd een autogordel gebruiken als uw zitplaats een autogordel heeft. Dit geldt zowel voorin als achterin een auto als een ander voortuig. Gordels mogen niet worden gedeeld. Als op alle zitplaatsen gordels aanwezig zijn, mag het aantal passagiers niet groter zijn dan het aantal autogordels. U kunt een boete krijgen als u geen gordel draagt. Wanneer u geen autogordel draagt, kan de verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding bij verwondingen door een auto-ongeval niet of maar gedeeltelijk uitkeren. Het niet dragen van de gordel zal geen ongevallen veroorzaken, maar verergert wel aanzienlijk de ernst van de verwondingen als er zich een ongeval voordoet.

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken voert in het kader van deze thema-actie de komende weken gerichte controles uit. De resultaten worden later gecommuniceerd.