Jaarverslag 2014

Het aantal geregistreerde feiten in de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken was nog nooit zo laag.

In 2014 kreeg de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken niet enkel een nieuwe korpschef, ook het zonaal veiligheidsplan 2014-2017 ging van start.

De diefstallen (woninginbraak, werfdiefstal en gauwdiefstal), intrafamiliaal geweld, illegaal verblijf en illegale tewerkstelling, mensenhandel, huisjesmelkerij, schijnhuwelijken, drugs en prostitutie worden de komende jaren door dit veiligheidsplan prioritair behandeld.

Het aantal geregistreerde feiten in de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken was nog nooit zo laag. Uit het jaarverslag van 2014 blijkt dat de meeste criminele feiten intussen stabiliseren of teruglopen. De aanwezigheid van politie op de straat en het voortdurende preventiebeleid werpen hun vruchten af. De lokale politie en de preventiedienst blijven hiervoor nauw samenwerken. Met diverse projecten (leefbaarheidsbabbels, verkeerseducatie, diefstalpreventieadvies, open communicatie via facebook) wordt de burger betrokken in de verhoging van de veiligheid en leefbaarheid in de politiezone.

Het aantal woninginbraken is gestabiliseerd. Het aantal inbraakpogingen daalt. In vergelijking met de ons omringende politiezones is dat een gunstige tendens, al blijft een permanente aandacht, zowel repressief als preventief, broodnodig. Dat blijkt ook uit het stijgend aantal vragen van de bevolking aan onze diefstalpreventieadviseurs. Het bestuur zal de komende jaren ook investeren in camera's met nummerplaatherkenning die de politie nuttige informatie kunnen geven voor de aanpak van woninginbraken.

In 2014 werden in het kader van het actieplan drugs extra controles op overlastplaatsen uitgevoerd. De bezitters werden geverbaliseerd en doorverwezen naar de hulpverlening. Daarnaast werden afgelopen jaar enkele drugsbendes, met vertakkingen naar Nederland, opgerold. Ook hier blijft een ketengerichte aanpak essentieel om het aantal drugdelicten omlaag te krijgen.

Het aantal gewonden bij verkeersongevallen is ongeveer status quo in vergelijking tot 2014. Dat is te danken aan de blijvende aandacht voor preventieve en repressieve controles. Ook het aanbrengen van bijvoorbeeld verkeersremmers op de weg helpen het aantal ongelukken verminderen. De onbemande en bemande camera's moeten de hardleerse chauffeurs op betere gedachten brengen.

Tevens werd in het stadscentrum veel aandacht besteed aan parkeerovertredingen en dit in het kader van de veiligheid van de zwakke weggebruiker.

Er werd vorig jaar meer feiten van vandalisme geregistreerd dan in 2013. Dat heeft mogelijks te maken met een verhoogde aangiftebereidheid van slachtoffers omwille van verzekeringsredenen. Zonder proces-verbaal van de politie keert de verzekering steeds minder vaak een vergoeding uit. Een vergelijkbare evolutie hebben we vastgesteld bij de aangiftes van verkeersongevallen met stoffelijke schade.

Korpschef Steve Provost: "Ik ben tevreden over het dalende aantal criminele feiten in onze politiezone. Onze geïntegreerde aanpak werpt duidelijk haar vruchten af. Alleen door samen te werken kunnen we onze politiezone veilig en leefbaar houden. Voor 2015 willen we extra aandacht besteden aan de verkeersveiligheid en aan de aanpak van woninginbraken en dit zowel op repressief als op preventief vlak."

Voorzitter van het politiecollege en burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren: "In 2015 beginnen we ook met de implementatie van de vernieuwde organisatie van onze nieuwe politiestructuur. Die is gericht op een nog efficiëntere werking van ons korps om de bevolking van onze politiezone sneller en doeltreffender te helpen. Daartoe werven we dit jaar bijkomend 4 inspecteurs en 1 hoofdinspecteur aan."

Het jaarverslag: Jaarverslag 2014 (pdf, 2 MB)