Rij jezelf niet in slaap.

Vermoeidheid achter het stuur heeft dezelfde nefaste invloed als rijden onder invloed van alcohol. Toch zegt meer dan de helft (58%) van de Belgen het voorbije jaar toch met de auto te hebben gereden als men vermoeid was (studie BIVV). Daarom de campagne: "Rij jezelf niet in slaap. Neem op tijd een pauze".

Enkele misverstanden

  • Een beetje vermoeid? Met een energiedrankje of een koffie ben ik weer helemaal in vorm.

    FOUT Dit kan even helpen, maar helaas bestaat er tegen vermoeidheid slechts één remedie: slapen. Een kwartiertje slapen volstaat om terug achter het stuur te kunnen plaatsnemen.
  • Als ik vermoeid begin te worden tijdens het rijden, volstaan een beetje frisse lucht en wat muziek om weer in vorm te geraken.

    FOUT Geen enkele van deze maatregelen kan voorkomen dat u in slaap valt.
  • Als ik slaperig begin te worden terwijl ik rijd, dan merk ik dat en dan moet ik me gewoon een beetje meer concentreren.

    FOUT: Wanneer u symptomen zoals geeuwen of concentratieverlies bij uzelf opmerkt (of bij iemand die rijdt), moet u echt stoppen en rust nemen of even gaan slapen.
  • Als ik slechts kleine afstanden afleg, loop ik niet het risico om in slaap te vallen achter het stuur.

    FOUT Vermoeidheid achter het stuur komt niet enkel voor wanneer men lange afstanden aflegt, maar ook bij kortere verplaatsingen.
  • Een kleine siësta vooraleer te vertrekken en ik zal zeker mijn concentratie niet verliezen.

    FOUT Als iemand vermoeid is, is dat ook te wijten aan zijn bioritme. Algemeen gesproken zal u minder alert zijn tussen 13.00 uur en 15.00 uur en tussen 02.00 uur en 05.00 uur 's morgens. Daarom kan u er maar beter voor zorgen dat u zich goed concentreert als u op die momenten moet rijden.



Informatie: