Rode X negeren = levens riskeren

Het Agentschap Wegen en Verkeer pakt uit met een nieuwe sensibiliseringscampagne over het negeren van rode kruisen op portieken boven de rijweg. Een rood kruis negeren is immers levensgevaarlijk.

Rode X vaak genegeerd

Het negeren van een rood kruis is een regelmatig voorkomend probleem. Sommige bestuurders lijken niet goed te weten wat van hen verwacht wordt, anderen negeren de signalisatie doelbewust omdat ze geen directe aanleiding zien voor het afkruisen van de rijstrook.

Rode X = gesloten voor verkeer

Een rijstrook wordt nochtans niet zomaar afgekruist. Het gebeurt in het geval van spitsstroken, maar ook wanneer een rijstrook versperd is door een ongeval, wanneer er werken uitgevoerd worden of wanneer mensen met pech gestrand zijn. De aanduiding dat de rijstrook verboden is voor verkeer moet er voor zorgen dat mensen die op deze rijstrook stil staan door pech, werken of een ongeval daar veilig zijn. Die afsluiting negeren brengt mensenlevens in gevaar.

Rode X = rood licht

Om die reden wordt het negeren van rode kruisen ook gezien als een zware overtreding. Onder een rode X door rijden = door het rood licht rijden op een kruispunt.

Zorg voor je eigen veiligheid

Als je een rood kruis ziet boven de rijstrook waar je op rijdt is er dus maar één mogelijkheid: zo snel mogelijk, maar veilig, de rijstrook leeg maken. Ook al lijkt de weg voor je helemaal leeg en veilig, er kunnen zich onverwacht stilstaande voertuigen of mensen (mensen met pech, hulpverleners, wegenwerkers) op de rijstrook bevinden. Zo zorg je niet alleen voor anderen maar ook voor je eigen veiligheid.

Meer weten: www.wegenenverkeer.be/rodex