Neem deze winter je voorzorgen en hou niet alleen de kou buiten!

We telden in september 2016 in onze politiezone 7 effectieve woninginbraken en 5 pogingen.

In 2015 waren dat nog 11 effectieve woninginbraken en 12 pogingen.

Met de wintermaanden in aantocht, worden de dagen snel korter. Een ideaal moment dus om toch - ondanks de dalende trend in de inbraakcijfers - even stil te staan bij inbraakpreventie en je goed voor te bereiden. Hoe meer obstakels dieven moeten overwinnen vooraleer ze je woning kunnen betreden, des te sneller geven ze op.

Enkele tips:

  • Buitenverlichting doet niet enkel de woning of tuin goed uitkomen. Ze schrikt ook ongewenste bezoekers af.
  • Zelfs al ben je thuis, sluit de deuren en ramen van zodra het donker wordt.
  • Zorg ervoor dat toegangshekken afgesloten zijn. Dit geldt ook voor lage hekken, want ook deze vormen een extra obstakel voor inbrekers op de vlucht.
  • Een te dichte beplanting bemoeilijkt soms de 'sociale controle'. Let dus op de groei van bepaalde bomen of struiken, die de toegangen van de woning aan het zicht kunnen onttrekken.
  • Deuren en ramen zijn de meest kwetsbare elementen aan een woning. Natuurlijk bestaan er goede oplossingen om deuren en ramen extra te beveiligen, zoals een veiligheidsbeslag, grendels, veiligheidspinnen, … . Zorg ervoor dat de cilinder van de deuren afgeschermd is door een niet-afschroefbaar veiligheidsbeslag, zodat deze niet kan afgebroken worden.
  • Wees deze periode extra alert, waarschuw de politie wanneer je iets of iemand verdacht in de buurt opmerkt.

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de gemeenschapswachten patrouilleren in deze periode nog meer dan anders, voor extra toezicht op belangrijke verkeersassen, woonwijken en industriezones. Aarzel zeker niet om hen aan te spreken.