Naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging in België perkt de lokale politie van Beringen/Ham/Tessenderlo de openingsuren van het hoofdcommissariaat, tot nader bericht, in. De personeelscapaciteit die hierdoor vrijkomt, zal ingezet worden om extra veiligheidsmaatregelen in te vullen op hun grondgebied.

Vanaf donderdag 19 november as. wijzigen de openingsuren van het hoofdcommissariaat (Mijnschoolstraat 84 te Beringen) van de lokale politie Beringen/Ham/Tessenderlo als volgt:

Maandag

9.00 – 19.00 uur

Dinsdag

9.00 – 17.00 uur

Woensdag

9.00 – 19.00 uur

Donderdag

9.00 – 17.00 uur

Vrijdag

9.00 – 17.00 uur

Zaterdag

Gesloten

Zondag

Gesloten

De openingsuren van de wijkantennes in Tessenderlo en Ham blijven ongewijzigd.

SLim staat voor "Safe(S)-Limburg" en is een "provinciaal gecoördineerde verkeersactie". De SLim-acties zijn een initiatief van gouverneur Herman Reynders en worden uitgevoerd in samenwerking met de lokale en federale politie en het Limburgse parket.

Alcohol, drugs en snelheid blijven de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Verkeerscijfers tonen aan dat alcoholgerelateerde verkeersongevallen met lichamelijk letsel zich vooral voordoen in de weekendnachten. Weekendongevallen blijken bovendien aanzienlijk ernstiger dan verkeersongevallen tijdens de rest van de week.

Vandaar de SLim-acties. SLim-acties zijn gecombineerde verkeersacties gericht op het rijden onder invloed van alcohol, drugs en te hoge snelheid. Deze acties vinden élk weekend plaats, het hele jaar door in minstens 4 politiezones van de Provincie Limburg (streefdoel). ln hetweekend van 20,21 ,22,en23 november2015 zullen praktisch alle lokale politiekorpsen en de WegPolitie Limburg in heel de provincie acties houden.

Dat Slim-acties nuttig blijven merken we uiteraard aan de cijfers: gedurende de eerste 10 maanden van dit jaar werden 24.861 alcoholtesten afgenomen. Daarvan bleek 3% (782) positief. Dat is precies hetzelfde overtredingspercentage als vorig jaar. Het aantal positieve bestuurders die zwaar onder invloed zijn (> 0,8 promille) blijft nog altijd zeer hoog met 65%. Van de 83.644 gecontroleerde voertuigen op snelheid, reden er 7% (6.198) te snel. D¡t ¡s net hetzelfde percentage als dat van het jaar voordien. Het aantal overtredingen blijft dus procentueel ongewijzigd.

Naar aanleiding van de weekendongevallen werden 2.052 personen onderworpen aan een ademtest. 334 personen testten positief, dus 17% of bijna 1 op 5 bestuurders betrokken bij een ongeval in het weekend heeft te veel gedronken! Voor deze 10 maanden betreuren wij maar liefst 13 weekenddoden. De Slim-weekendcontroles blijven dus nodig!

Nog altijd rijden te veel mensen te snel of onder invloed van alcohol of drugs én omdat men meent dat er weinig of niet gecontroleerd wordt in het weekend.

Net als vorig jaar hebben gouverneur, procureur des Konings, burgemeesters, korpschefs van de lokale politie, directeurs-coördinator van de federale politie en sectiechef van de WegPolitie Limburg afgesproken om in twee weekends grootscheepse alcohol-, drugs- en snelheidscontroles te laten plaatsvinden in de provincie Limburg onder de noemer SLim. Het tweede gemeenschappelijk actieweekend vindt dus komend weekend plaats.

Tweede groot Slim-controleweekend op 20, 21, 22 en 23 november 2015

Het tweede groot controleweekend van 2015 zal plaatsvinden in het weekend van 20 tot 23 november 2015. Dat wil zeggen ðat er in dat weekend, tussen vrijdagavond 22.00u en maandagmorgen 06.00u, gecombineerde alcohol-, drugs- en snelheidscontroles zullen gehouden worden door de Limburgse lokale politiezones op lokale en gewestwegen en door de WegPolitie Limburg op de autosnelwegen.

De provincie Limburg organiseert in 2016 voor de 8ste keer een opleiding tot gemachtigde opzichter.    

Voor de organisatie en uitwerking van dit project werken het provinciebestuur, de lokale politie en de Limburgse gemeenten en steden opnieuw samen in dit toch wel unieke project.

Wil jij je graag inzetten om, binnen jouw gemeente, de veiligheid van groepen kinderen, scholieren, ouderen en personen met een beperking in het verkeer te bewaken, vooral bij het oversteken van de straat?

Schrijf je dan zeker in !

Wie kan gemachtigde opzichter worden?

Iedereen die minstens 18 jaar is, over wat vrije tijd beschikt en zich vrijwillig wil inzetten voor de verkeersveiligheid. Het kan gaan om vrijwilligers, leerkrachten, ouders, gidsen van jeugdbewegingen, monitoren, stadswachten, sociale helpers, personeel van woonzorgcentra en van beschutte werkplaatsen, enzovoort.

Het provinciebestuur organiseert de theoretische opleidingen en dit op verschillende plaatsen in de provincie. De praktische opleiding vindt plaats in samenwerking met de lokale politie.

Na het volgen van de theoretische en praktische opleiding krijg je van je burgemeester de machtiging en verantwoordelijkheid om kinderen, scholieren, ouderen en/of personen met een beperking te begeleiden in het verkeer.

Een gemachtigde opzichter is herkenbaar aan de armband in de Belgische driekleur die de naam van de gemeente draagt en aan het C3-stopbordje om het verkeer stil te leggen. Het provinciebestuur bezorgt aan alle gemachtigde opzichters die de opleiding volgen een volledige uitrusting: een C3-stopbordje, een armband in de Belgische driekleur en bovendien ook een reflecterend veiligheidsvestje.

De opleiding én uitrusting zijn volledig gratis.

Inschrijven kan vanaf 21 december 2015 tot en met 31 januari 2016 via www.limburg.be/gemachtigdopzichter.

Voor meer informatie kan je terecht bij de Dienst Mobiliteit en Routenetwerken van de provincie Limburg op het telefoonnummer 011 23 83 40 of via e-mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .
  
 
 
 


Bij de start van de ‘donkere maanden’ zien we ook vaak de (woning)inbraken opnieuw toenemen. Een gewaarschuwd burger is er twee waard. De lokale politie van Beringen/Ham/Tessenderlo roept daarom nu reeds op voldoende waakzaamheid aan de dag te leggen. Zorgvuldigheid is de eerste beveiliging!

 

Burgers kunnen zelf een aantal maatregelen nemen om de kans op inbraken tot een minimum te beperken. De voornaamste veiligheidsmaatregel is het aannemen van een aantal goede gewoontes. Deze zijn eenvoudig en kosten niets.

  •   Laat nooit deuren en vensters open, ook niet als je maar even weggaat. Het meegraaien van enkele waardevolle voorwerpen is zo gebeurd! Vermijd daarom dat je woning een tentoonstellingsruimte wordt en zorg ervoor dat dure aantrekkelijke voorwerpen (computer, dvd,…) niet meteen zichtbaar zijn voor voorbijgangers.
  •   Schuiframen worden best extra beveiligd door het schuivende gedeelte te blokkeren met een passende stok.
  •   Laat geen sleutels rondslingeren of op de deuren zitten. Verstop ze zeker niet onder de mat of onder de bloempot: dat is al te voor de hand liggend. Hang nooit een etiket met adres aan je sleutelbos. Het kan een gebruiksaanwijzing zijn voor een inbreker.
  •   Ladders of gereedschappen die in de tuin achterblijven, zijn een buitenkansje voor de inbreker. Sluit dat alles weg. Opgelet met dure tuingereedschappen: sluit ze veilig weg in een stevig tuinhuisje. Een grote grasmaaier of zitmaaier is een buitenkans voor de dief.
  •   Een garage die op de straat uitgeeft open laten staan, is bijna zoveel als een uitnodiging. Een dief kan er snel een aantrekkelijke buit bijeengraaien, zeker als de garage ook (of vooral) gebruikt wordt als opslag- en knutselruimte.
  •   Zorg ervoor dat je huis geen onbewoonde indruk maakt. Neergelaten rolluiken verraden afwezigheid. Omgekeerd: ben je ’s avonds op stap, laat dan een licht branden of laat overdag de radio aanstaan. Ben je lange tijd afwezig? Spreek dan met buren/vrienden/familie af om de brievenbus leeg te halen en de rolluiken op te trekken. Je kan ook afwezigheidtoezicht aanvragen bij je lokale politie.

Het korps van Beringen/Ham/Tessenderlo nam ook intern een aantal organisatorische maatregelen om zich tijdens de komende maanden meer te kunnen focussen op (woning)inbraken. Zo staan nog meer gerichte acties en patrouilles op de agenda. Ook communicatie zal zijn steentje bijdragen om samen met de burgers, als volwaardige veiligheidspartner, inbraken te bestrijden.

In oktober overschreed de politie van Beringen/Ham/Tessenderlo de kaap van 100 positieve speekseltesten van drugs in het verkeer voor dit jaar. Het verhoogde aantal komt er vooral door meer aanwezigheid op straat en meer gerichte controles. Rijden onder invloed van illegale drugs zoals cannabis, cocaïne, xtc, heroïne,…is absoluut verboden. Drugs hebben een negatieve invloed op de rijvaardigheid. Onderzoek toont aan dat bestuurders een groter risico hebben om betrokken te raken in een ongeval of om er zelf één te veroorzaken. Controle van drugs in het verkeer vormt dan ook één van de belangrijke actiepunten van het politiekorps Beringen/Ham/Tessenderlo. In oktober overschreden zij voor het eerst de kaap van 100 positieve speekseltesten. In 2014 werden 94 positieve testen genoteerd. In meer dan de helft van de bloedstalen werd THC (tetrahydrocannabinal) teruggevonden. THC is het werkzame bestanddeel van cannabis. In de overige gevallen werden ondermeer heroïne, amfetaminen, cocaïne en xtc teruggevonden. Het resultaat komt er vooral door de aanwezigheid van ‘meer blauw op straat’. Ook naar de toekomst toe worden nog meer gerichte controles ingepland in de hoop deze verontrustende cijfers te doen dalen.
Vorige1234Volgende