De provincie Limburg organiseert in 2016 voor de 8ste keer een opleiding tot gemachtigde opzichter.    

Voor de organisatie en uitwerking van dit project werken het provinciebestuur, de lokale politie en de Limburgse gemeenten en steden opnieuw samen in dit toch wel unieke project.

Wil jij je graag inzetten om, binnen jouw gemeente, de veiligheid van groepen kinderen, scholieren, ouderen en personen met een beperking in het verkeer te bewaken, vooral bij het oversteken van de straat?

Schrijf je dan zeker in !

Wie kan gemachtigde opzichter worden?

Iedereen die minstens 18 jaar is, over wat vrije tijd beschikt en zich vrijwillig wil inzetten voor de verkeersveiligheid. Het kan gaan om vrijwilligers, leerkrachten, ouders, gidsen van jeugdbewegingen, monitoren, stadswachten, sociale helpers, personeel van woonzorgcentra en van beschutte werkplaatsen, enzovoort.

Het provinciebestuur organiseert de theoretische opleidingen en dit op verschillende plaatsen in de provincie. De praktische opleiding vindt plaats in samenwerking met de lokale politie.

Na het volgen van de theoretische en praktische opleiding krijg je van je burgemeester de machtiging en verantwoordelijkheid om kinderen, scholieren, ouderen en/of personen met een beperking te begeleiden in het verkeer.

Een gemachtigde opzichter is herkenbaar aan de armband in de Belgische driekleur die de naam van de gemeente draagt en aan het C3-stopbordje om het verkeer stil te leggen. Het provinciebestuur bezorgt aan alle gemachtigde opzichters die de opleiding volgen een volledige uitrusting: een C3-stopbordje, een armband in de Belgische driekleur en bovendien ook een reflecterend veiligheidsvestje.

De opleiding én uitrusting zijn volledig gratis.

Inschrijven kan vanaf 21 december 2015 tot en met 31 januari 2016 via www.limburg.be/gemachtigdopzichter.

Voor meer informatie kan je terecht bij de Dienst Mobiliteit en Routenetwerken van de provincie Limburg op het telefoonnummer 011 23 83 40 of via e-mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .
  
 
 
 


Bij de start van de ‘donkere maanden’ zien we ook vaak de (woning)inbraken opnieuw toenemen. Een gewaarschuwd burger is er twee waard. De lokale politie van Beringen/Ham/Tessenderlo roept daarom nu reeds op voldoende waakzaamheid aan de dag te leggen. Zorgvuldigheid is de eerste beveiliging!

 

Burgers kunnen zelf een aantal maatregelen nemen om de kans op inbraken tot een minimum te beperken. De voornaamste veiligheidsmaatregel is het aannemen van een aantal goede gewoontes. Deze zijn eenvoudig en kosten niets.

  •   Laat nooit deuren en vensters open, ook niet als je maar even weggaat. Het meegraaien van enkele waardevolle voorwerpen is zo gebeurd! Vermijd daarom dat je woning een tentoonstellingsruimte wordt en zorg ervoor dat dure aantrekkelijke voorwerpen (computer, dvd,…) niet meteen zichtbaar zijn voor voorbijgangers.
  •   Schuiframen worden best extra beveiligd door het schuivende gedeelte te blokkeren met een passende stok.
  •   Laat geen sleutels rondslingeren of op de deuren zitten. Verstop ze zeker niet onder de mat of onder de bloempot: dat is al te voor de hand liggend. Hang nooit een etiket met adres aan je sleutelbos. Het kan een gebruiksaanwijzing zijn voor een inbreker.
  •   Ladders of gereedschappen die in de tuin achterblijven, zijn een buitenkansje voor de inbreker. Sluit dat alles weg. Opgelet met dure tuingereedschappen: sluit ze veilig weg in een stevig tuinhuisje. Een grote grasmaaier of zitmaaier is een buitenkans voor de dief.
  •   Een garage die op de straat uitgeeft open laten staan, is bijna zoveel als een uitnodiging. Een dief kan er snel een aantrekkelijke buit bijeengraaien, zeker als de garage ook (of vooral) gebruikt wordt als opslag- en knutselruimte.
  •   Zorg ervoor dat je huis geen onbewoonde indruk maakt. Neergelaten rolluiken verraden afwezigheid. Omgekeerd: ben je ’s avonds op stap, laat dan een licht branden of laat overdag de radio aanstaan. Ben je lange tijd afwezig? Spreek dan met buren/vrienden/familie af om de brievenbus leeg te halen en de rolluiken op te trekken. Je kan ook afwezigheidtoezicht aanvragen bij je lokale politie.

Het korps van Beringen/Ham/Tessenderlo nam ook intern een aantal organisatorische maatregelen om zich tijdens de komende maanden meer te kunnen focussen op (woning)inbraken. Zo staan nog meer gerichte acties en patrouilles op de agenda. Ook communicatie zal zijn steentje bijdragen om samen met de burgers, als volwaardige veiligheidspartner, inbraken te bestrijden.

In oktober overschreed de politie van Beringen/Ham/Tessenderlo de kaap van 100 positieve speekseltesten van drugs in het verkeer voor dit jaar. Het verhoogde aantal komt er vooral door meer aanwezigheid op straat en meer gerichte controles. Rijden onder invloed van illegale drugs zoals cannabis, cocaïne, xtc, heroïne,…is absoluut verboden. Drugs hebben een negatieve invloed op de rijvaardigheid. Onderzoek toont aan dat bestuurders een groter risico hebben om betrokken te raken in een ongeval of om er zelf één te veroorzaken. Controle van drugs in het verkeer vormt dan ook één van de belangrijke actiepunten van het politiekorps Beringen/Ham/Tessenderlo. In oktober overschreden zij voor het eerst de kaap van 100 positieve speekseltesten. In 2014 werden 94 positieve testen genoteerd. In meer dan de helft van de bloedstalen werd THC (tetrahydrocannabinal) teruggevonden. THC is het werkzame bestanddeel van cannabis. In de overige gevallen werden ondermeer heroïne, amfetaminen, cocaïne en xtc teruggevonden. Het resultaat komt er vooral door de aanwezigheid van ‘meer blauw op straat’. Ook naar de toekomst toe worden nog meer gerichte controles ingepland in de hoop deze verontrustende cijfers te doen dalen.

Tijdens het afgelopen weekend werden er in de politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo maar liefst drie rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken door roekeloos rijgedrag van bestuurders.


Tijdens een patrouille in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 oktober 2015 wordt een BMW opgemerkt op de laan op Vurten die de wielen van zijn wagen laat spinnen. Het voertuig slingert hierdoor van links naar rechts over de rijbaan. Daarna drijft de bestuurder de snelheid van zijn wagen op om verderop aan een kruispunt het voertuig volledig rond zijn as te laten draaien. Hij brengt hierbij meerdere andere bestuurders in gevaar. De bestuurder van de BMW wordt gevat en zijn rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.

In de Pieter-Breugelstraat in Beringen worden op zaterdagavond twee voertuigen opgemerkt die aan het racen zijn. De bestuurders halen, binnen de bebouwde kom, snelheden van meer dan 120 km/uur. Na een korte achtervolging slaagt de politie erin de twee chauffeurs staande te houden. Hun rijbewijs wordt ingetrokken.

Op zondagnacht merkt de politie, tijdens een nachtelijke patrouille tussen de Kroonstraat en de Bosstraat richting Leopoldsburg, een voertuig op met een gewiste kentekenplaat. Wanneer deze bestuurder de politie opmerkt vlucht hij aan hoge snelheid. De inspecteurs kunnen de bestuurder nadien aantreffen in zijn woonst. De zaak wordt momenteel verder onderzocht.

Roekeloze bestuurders brengen niet alleen zichzelf maar ook andere bestuurders op de rijweg in gevaar. De politie van Beringen/Ham/Tessenderlo voorziet meerdere acties om roekeloos rijgedrag zo veel mogelijk te bannen uit het verkeer.

Op dinsdag 1 september gaan de schoolpoorten opnieuw open. Hiermee komt ook de verkeersveiligheid van en naar school opnieuw onder de aandacht.

Bij het korps van de PZ Beringen/Ham/Tessenderlo staan de wijkinspecteurs alvast klaar om het schoolverkeer in veilige banen te leiden. Maar ook ouders dienen hun steentje bij te dragen.

Kinderen zijn zwakke weggebruikers. Zij kunnen de risico’s op de weg onvoldoende of niet inschatten. Verkeersveiligheid van en naar school is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van de school of de politie. Ook ouders dienen hun steentje bij te dragen.

Diverse inspecteurs van het politiekorps in Beringen, Ham en Tessenderlo zorgen vanaf september opnieuw voor de dagelijkse begeleiding van het verkeer aan onze schoolpoorten. Zij vinden het echter even belangrijk om alle ouders ook volgende tips mee te geven:

      Leer je kind communiceren met de bestuurders: de arm uitsteken vooraleer af te slaan, oogcontact zoeken om er zeker van te zijn dat de bestuurder rekening met hem houdt…

      Haast en spoed is zelden goed!
Een gehaast kind heeft geen oog meer voor zijn omgeving en wordt onvoorzichtig. Zorg ervoor dat je kind steeds op tijd thuis vertrekt en zich rustig door het verkeer kan bewegen.

      Wacht je oogappels nooit op aan de overkant van de straat. Zo voorkom je dat ze je zonder uitkijken tegemoet rennen.

      Geef steeds het goede voorbeeld.
Kinderen leren veel door imitatie. Respecteer de verkeersregels. Gedraag je sociaal tegenover de andere verkeersdeelnemers.

      Oefen meermaals samen te voet (of met de fiets, de bus…) de weg naar school vooraleer je je kind alleen laat vertrekken. Besteed voldoende aandacht aan de plaatsen waar het bijzonder moet opletten. Begin te oefenen tijdens een vakantie en ga er nog een aantal dagen mee door als de school al begonnen is. Het drukkere verkeer maakt de schoolweg immers anders.

      Laat kinderen altijd langs de kant van de stoep in en uit de wagen stappen.

      Zorg ervoor dat je kind goed zichtbaar is.
Kies voor een fel gekleurde vest, een boekentas met felle kleuren en reflecterende strips, schoenen met reflectoren. Of laat je kind een fluo-reflecterend hesje dragen, vooral als het met de fiets gaat.

De lokale politie zal ook extra aandacht besteden aan overtredingen begaan zowel door volwassenen, jongvolwassenen als kinderen. In de schoolomgeving zal bij volwassenen gecontroleerd worden op het dragen van de veiligheidsgordel, het foutief parkeren en op snelheid. De jongvolwassenen en kinderen worden gecontroleerd op de technische eisen van hun fiets/bromfiets en op het (rij)gedrag in het verkeer. Deze extra controles kaderen in de provinciale thema-actie ‘Veilig Schoolverkeer’.

Vorige123Volgende