Rechts afslaan door rood voor fietsers

Op het kruispunt Boseind-Heerstraat (N71) staan twee nieuwe verkeersborden. Het betreft een omgekeerde driehoek met daarin een gele fiets en pijl naar rechts. Dit betekent dat je als fietser door het rode licht rechts mag afslaan. De fietser kruist geen gemotoriseerd voertuig wanneer deze rechts afslaat.

Foto

De Vlaamse overheid wil fietsen efficiënter en aantrekkelijker maken. Verkeerslichten zijn bedoeld om het autoverkeer te regelen. Ze gelden ook voor fietsers, maar vaak is dat onnodig. Op dit kruispunt kan je op een veilige manier door het rood rijden. Men wil het onnodige rood vermijden en de doorgang voor fietsers op deze manier versoepelen.

Het verkeersbord geldt voor fietsers komende van de spoorwegbrug en komende van Boseind. Fietsers komende van de kanaalbrug mogen, na een beslissing van de provinciale commissie verkeersveiligheid, niet door het rood rijden. De beperkte breedte van de weg is onvoldoende veilig voor de fietsers.

De aangepaste situatie maakt het kruispunt wat vlotter te passeren voor de fietsers. Toch blijft het aangeraden om aandachtig te zijn. Zo moeten fietsers bijvoorbeeld nog altijd voorrang geven aan voetgangers op het zebrapad.

Labels