Het niet dragen of het onoordeelkundig gebruik van de veiligheidsgordel eist jaarlijks een honderdtal mensenlevens. De maatschappelijke kost van deze ongevallen bedraagt meer dan 150 miljoen euro. Uit veiligheidsoverwegingen zijn zitplaatsen in een voertuig uitgerust met een veiligheidsgordel. Volgens de wegcode moet elke inzittende van een motorvoertuig op plaatsen uitgerust met veiligheidsgordels, deze ook dragen. In sommige gevallen wordt echter om een vrijstelling van de gordeldracht gevraagd om medische reden. Deze brochure wil meer duidelijkheid brengen in deze materie. Ze is bedoeld als handleiding voor de artsen die geconfornteerd worden met een dergelijke vraag.

Wetgeving

Wijzigingen KB Rijbewijs, ingaand op 3 februari

Vanaf 3 februari 2014 mag iemand met een voorlopig rijbewijs B, MET begeleider, geen passagiers meer vervoeren, behalve zijn begeleider(s)! Bovendien moet op het rijbewijs staan wie begeleider is.

De houder van een voorlopig rijbewijs ZONDER begeleider, mag vergezeld zijn door twee personen die minstens 8 jaar min. een rijbewijs B hebben en de laatste drie jaar geen verval tot sturen opgelopen hebben.Lees meer →

De manier waarop een dief de pincode van een bankkaart probeert te verkrijgen kan variëren van meekijken over de schouder om de code te kunnen
afkijken
, de aandacht afleiden om je kaart te kunnen bemachtigen, een kleine bewakingscamera installeren tot knoeien met het toetsenbord

 

 

Wees voorzichtig wanneer je geld afhaalt aan de automaat :


• Leer steeds je code vanbuiten. Zo hoef je niet telkens op je spiekbriefje te kijken.
• Kijk rond in de buurt van de automaat of er geen onbekenden rondhangen. Aarzel niet om later terug te komen indien je de situatie niet vertrouwt.
• Als de automaat van je vertrouwde bank plots een ander uitzicht heeft, kan het zijn dat er skimmingapparatuur is geplaatst.
• Indien mensen te dicht bij u staan wanneer je geld wil afhalen, vraag hen dan om wat afstand te nemen of voor te gaan.
• Scherm de automaat met je lichaam af voor vreemde blikken en houd je vrije hand boven het klavier als je je code intikt.
• Laat je niet afleiden door derden. Wantrouw onbekende personen die je spontaan willen “helpen”.
• Tel je geld niet na op straat.