Afleiding achter het stuur, de nieuwe 'killer' in het verkeer!

Met de campagne 'Beloofd!' sensibiliseert de Vlaamse Overheid voor de gevaren van afleiding aan het stuur (www.beloofd.be). Ieder van ons kan met een eenvoudige app op zijn smartphone meehelpen om afleiding aan het stuur te voorkomen.

Bellen, mailen, sms-en aan het stuur verhoogt ongevalsrisicio

Uit een onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde blijkt dat twee derde van de bestuurders de smartphone gebruikt tijdens het rijden, en dit blijft niet beperkt tot handenvrij bellen. Lezen en verzenden van sms'jes en e-mails tijdens de rit leidt tot onveilig weggedrag. Deze afleiding verhoogt ook het risico op een ongeval. Als je belt en rijdt zie je vier op de tien verkeersborden niet.

Download de app voor veilig rijden

De producenten van smartphones en hebben er voor gezorgd dat er op elk toestel een instelling beschikbaar is om de smartphone geheel, of gedeeltelijk, te blokkeren tijdens het rijden. Deze instellingen zijn standaard voorzien op elke iPhone en Windowsphone. Voor Androïdtoestellen ontwikkelde Samsung een gratis applicatie, ook te gebruiken op de toestellen van andere merken. Het gebruik van de kaarten en GPS-functionaliteiten blijft nog mogelijk.

Hoe maak ik mijn smartphone slim?

IOS

Bij IOS-systemen moet je kijken of je een versie geïnstalleerd hebt IOS 11 en hoger. De functie "niet storen tijdens autorijden" is terug te vinden in de instellingen onder het icoontje "Niet storen", je moet wel even naar beneden scrollen.

Automatisch blokkeren smartphone

De drie voornoemde applicaties hebben de mogelijkheid om automatisch te blokkeren vanaf het moment dat je je beweegt aan een snelheid hoger dan 20 km/uur. Vanaf dat moment blokkeren alle internetapplicaties, behalve de GPS-functionaliteit. Standaard blokkeren ook de SMS- en spraakfuncties. Bepaalde oproepen kan je instellen om toch nog te kunnen ontvangen, bv. favorieten of herhaalde oproepen. Dit is uiteraard niet aan te raden.

Bron: Centrex Infotraffic 2018-01