Beloof je (klein)kinderen altijd veilig vast te klikken in de wagen

Affiche kinderzitjes 2017

Kinderen veilig vastklikken in de auto is van levensbelang. Toch checkt slechts 1 op de 2 ouders of grootouders bij elke rit of hun (klein)kind wel degelijk correct beveiligd is. Meer nog: 1 op de 3 geeft toe zijn of haar kind of kleinkind niet altijd in een aangepast zitje te vervoeren. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en de VSV lanceren daarom een sensibiliseringscampagne die ouders en grootouders aanspoort om hun kinderen en kleinkinderen altijd op de correcte manier vast te klikken.

Sinds 2006 moeten kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter altijd worden vervoerd in een autozitje dat aangepast is aan hun gewicht en grootte. Hoewel die regel al meer dan tien jaar geldt, blijkt de correcte beveiliging van kinderen in de realiteit nog steeds een probleem. In juli 2017 peilde de VSV naar het gebruik van kinderzitjes bij 500 ouders en grootouders die hun kinderen of kleinkinderen in de wagen vervoeren (1). De resultaten spreken voor zich:

  • Slechts 1 op de 2 (50%) ouders of grootouders controleert stelselmatig bij elke rit of hun kind of kleinkind correct vastgeklikt is.
  • 1 op de 3 (33%) geeft toe hun kind of kleinkind niet stelselmatig bij elke rit in een aangepast zitje te vervoeren.
  • 1 op de 3 (34%) vindt het niet evident om een kinderzitje correct in de wagen te installeren.
  • Zowat 1 op de 5 vindt dat je snel een fout kan maken bij het correct vastklikken (22%) of het controleren of een kind correct is beveiligd (21%), en dat dit een inspanning vergt.

Verder blijken de basisregels voor het correcte gebruik van kinderzitjes minder goed gekend: slechts 26% kent alle basisregels voor babyzitjes, 31% is goed op de hoogte van de regels voor peuter- en kleuterzitjes.

Veiliger verkeer begint in eerste plaats bij jezelf, door je in het verkeer te gedragen. Een belofte kan daarbij helpen. Want als jij aan je dierbaren belooft om je veilig te gedragen, zul je dat ook effectief doen.

Beloof het op deze website en werk zo mee aan een veiliger verkeer!