70 km/u buiten de bebouwde kom, tenzij anders aangegeven

Vanaf 1 januari 2017 geldt in Vlaanderen een snelheidslimiet van 70 km/u op iedere weg buiten de bebouwde kom die geen autosnelweg of 2x2-weg met middenberm is. Buiten de bebouwde kom is er vaak al een 70 km/u-limiet. Het zijn dus vooral de borden die veranderen, en niet de snelheid. Enkel waar een andere snelheid geldt, zal een bord staan. Op wegen waar 70 km/u geldt, staat niet langer een bord.

Dat is een goede zaak want minder verkeersborden betekent meer verkeersveiligheid. Vanaf 1 januari word je als automobilist immers minder afgeleid. In 1975 werd de algemene snelheidsbeperking van 90 km/u op de openbare wegen buiten de bebouwde kom ingevoerd. Ondertussen is de ruimtelijke structuur gewijzigd: Vlaanderen kent vandaag een uitzwermende lintbebouwing. Naast een verbindingsfunctie kregen wegen buiten de bebouwde kom steeds meer een erftoegangsfunctie. Bebouwing, bevolkingsdichtheid, gemotoriseerd verkeer, bewustwording van duurzame mobiliteit en toegenomen aandacht voor de zwakke weggebruiker leidden ertoe dat de Vlaamse overheid koos voor een verlaging van de snelheidslimiet van 90 km/u naar 70 km/u.

Minder borden, meer verkeersveiligheid:

  • Minder afleiding tijdens het autorijden
  • Minder verwarring omtrent het snelheidsregime
  • Minder te onderhouden borden
  • Minder aanvullende verkeersreglementen

Op de pagina van Wegen en Verkeer kan je op kaart bekijken waar deze nieuwe limiet van toepassing is: wegenenverkeer.be/70

Voor meer info rond deze maatregel kan je terecht op de website 70.vlaanderen.