Mogen dieren bij erg koude en slechte weersomstandigheden in de weide blijven staan?

In de wintermaanden krijgen wij heel wat ongeruste telefoontjes over dieren. Maar in bepaalde omstandigheden kunnen sommige dieren gerust bij vriesweer op de weide blijven staan. Een woordje uitleg.

Dieren die buiten staan tijdens de vrieskou, moeten eerst en vooral gezond zijn.

Wat kan niet?

Dieren die te mager, heel jong of net heel oud zijn. De dieren moeten een goede wintervacht hebben.

Wat hebben de dieren die buiten staan zeker nodig?

Vers drinkwater dat regelmatig vervangen wordt zodat het niet kan bevriezen. Voldoende eten, zeker wanneer het hard vriest. Hoe kouder het is, hoe meer energie het dier nodig heeft om de kou te trotseren. Ook heel belangrijk is een schuilhok dat wind en regen tegenhoudt waar de dieren in kunnen als het regent.

Niet alle dieren zijn even geschikt om op de weide te staan tijdens vriesweer. Schapen en geiten zijn minder koudebestendig dan koeien en paarden en worden bij extreem lage temperaturen best binnengehaald.

Op de Nederlandse site www.licg.nl kan je van elk dier een bijsluiter raadplegen. De huisdierenbijsluiters geven voor ieder huisdier betrouwbare informatie over het gedrag, de gewenste huisvesting, de verzorging en de voeding.

Dier toch in nood. Wat kan je doen?

Stap 1: Praat erover met de eigenaar. Overtuig de eigenaar ervan dat dieren nood hebben aan een goede verzorging en degelijke huisvesting.

Stap 2: Nog geen verbetering? Meld dit aan ons op het algemeen nummer 014 244 200. Wij zullen de zaak onderzoeken en kunnen een proces-verbaal opstellen. Indien nodig kunnen wij de dieren in beslag nemen.

Stap 3: Je kan dit ook melden aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) of de Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD). Het FAVV behandelt klachten over de verwaarlozing of mishandeling van landbouwdieren. Je kan mailen naar meldpunt@favv.be of gratis bellen naar 0800 13 550 (van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u). Meer informatie over de FAVV kan je vinden op de website www.afsca.be.

De FOD behandelt klachten over de verwaarlozing of mishandeling van andere dieren. Je kan best je klacht via het webformulier op de website van de FOD doorgeven: klik hier.